donderdag, 9. augustus 2007 - 15:37

Weerradar TU Delft krijgt plaats op 213m hoge KNMI-mast

Cabauw

De TU Delft heeft een unieke weerradar ontwikkeld, de zogenaamde ‘Drizzle Radar’. De zeer gevoelige radar kan zelfs fijne motregen waarnemen. Als het weer het toelaat wordt deze dinsdag 14 augustus geplaatst op de 213m hoge KNMI-meetmast in Cabauw.

De radar geeft samen met de andere geavanceerde instrumenten van het CESAR observatorium (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research), voor het eerst een compleet beeld van de wisselwerking tussen stof, wolken, regen en straling. Dit is een van de minst begrepen factoren in klimaatmodellen.

De ‘Drizzle Radar’ wordt met een systeem van kabels naar de top van de 213m hoge meetmast van het KNMI in Cabauw gehesen en daar bevestigd. De meetmast is onderdeel van het CESAR Observatorium, een van de meest geavanceerde observatoria voor atmosfeeronderzoek ter wereld.

Er staan veel nauwkeurige instrumenten opgesteld om continu de eigenschappen van de atmosfeer te meten om zodoende een beter beeld te krijgen van de rol van de atmosfeer in het klimaatsysteem.

De ‘Drizzle Radar’ zal het verband meten tussen de levensduur van wolken en de aanwezigheid van stof en straling in de lucht. CESAR is een samenwerkingsverband van de TU Delft, KNMI, TNO, RIVM, ECN, Wageningen Universiteit en ESA.
Categorie:
Tag(s):