dinsdag, 2. oktober 2007 - 16:04

Weert krijgt er natuur- en bosgebied bij

Weert

Vrijdag 5 oktober opent gedeputeerde Ger Driessen, provincie Limburg landgoed “Knapesbert� in Weert. Het landgoed, dat eigendom is van de familie Bongers, is gelegen tussen de kwetsbare natuurgebieden Kootspeel en Moeselpeel.

Het terrein (ca. 12 ha) is aangeplant met bos bestaande uit diverse inheemse loofhoutsoorten waardoor een aantrekkelijk en afwisselend bosbeeld kan ontstaan. Verder is in de directe omgeving van de bebouwing een grote walnotenboomgaard aangeplant (ca. 200 bomen). Door deze boomgaard lopen halfverharde wandelpaden die opengesteld zijn voor het publiek. Ook door het aangeplante bos zijn verschillende wandelpaden aangelegd die opengesteld zijn. Wandelaars zijn dan ook welkom om een ommetje door het bos te maken en te genieten van de mooi aangelegde zichtas op de Martinustoren van Weert. Tevens zijn in het bos nog 2 kikkerpoelen aangelegd.

De bosaanleg en landgoedvorming van de familie Bongers is een mooi voorbeeld van particulier initiatief en is illustratief voor de vele hobbels die men kan tegenkomen gedurende de omschakeling van landbouwgrond naar bos, en geeft tegelijkertijd aan dat succes goed mogelijk is. Door te kiezen voor rangschikking onder de Natuurschoonwet is de familie Bongers verzekerd dat het moois wat hier is aangelegd voor altijd voor het nageslacht in stand blijft.
Provincie:
Tag(s):