vrijdag, 28. september 2007 - 12:31

Weg vrij voor nieuw rooster Brandweer

Utrecht

De kantonrechter heeft vrijdag uitspraak gedaan in de rechtszaak tussen de gemeente Utrecht en de Ondernemingsraad van Brandweer Utrecht in het geschil over een nieuw rooster voor de brandweermensen. De rechter heeft besloten dat het nieuwe rooster, dat de gemeente heeft aangeboden aan de OR, toch ingevoerd mag worden. In samenspraak met het brandweerpersoneel wordt de invoering van het nieuwe rooster uitgewerkt.

Het nieuwe Arbeidstijdenbesluit verplicht de brandweer over te stappen op een ander rooster. Voor het vaststellen van een nieuw dienstrooster is instemming van de OR vereist. Omdat de OR deze instemming niet wilde verlenen heeft de brandweer, met een advies van de Bedrijfscommissie onder de arm, de kantonrechter om vervangende instemming gevraagd. Volgens de Bedrijfscommissie had de OR in eerdere onderhandelingen onredelijk gehandeld. De rechter heeft dit bevestigd.

Sinds 1 januari 2007 werkt de brandweer volgens een noodrooster zodat wel aan de wettelijke verplichting wordt gedaan. Met de uitspraak van de rechter is de weg nu vrij gemaakt om een definitief rooster in te voeren. Het streven is om het nieuwe rooster met het nieuwe kalenderjaar in te laten gaan.
Provincie:
Tag(s):