donderdag, 12. april 2007 - 23:28

Werder benut de kansen en zet AZ uit UEFA Cup

Even mocht AZ dromen van een halve finale tegen Espanyol, maar Werder rekende op een Duitse manier met de Alkmaarders af. Niet dat de ploeg van trainer Louis van Gaal werd overlopen, maar de club uit Bremen sloeg op de juiste momenten toe: 4-1.

AZ begon in een verrassende opstelling. Naast de verdedigers Tim de Cler, Ryan Donk en Kew Jaliens startte Demy de Zeeuw als rechtsback. Menigeen had daar Gijs Luirink verwacht, maar trainer Louis van Gaal voorspelde dat Werder de zijkanten open zou laten. Zodoende zou zijn middenvelder rechtsachterin veel ruimte krijgen om te voetballen en op te bouwen. De Zeeuw werd beter in staat geacht die rol te bekleden dan Luirink. Laatstgenoemde begon derhalve als verdedigende middenvelder. Julian Jenner, Maarten Martens, Moussa Dembele, Danny Koevermans en Shota Arveladze completeerden de elf van AZ.

Na elf minuten kreeg Miroslav Klose de eerste grote kans van de wedstrijd. De spits kon profiteren van een blooper van Donk, maar doelman Waterman redde adequaat. Na zestien minuten was het alsnog raak. Diego mocht voorzetten op Borowski, die niet twijfelde en raak schoot. AZ stelde maar bitter weinig tegenover het hartstochtelijke spel van Werder. Vooral de rechterkant, waar De Zeeuw onwennig moest opereren en Jenner aan banden lag bij Owomoyela, liet te wensen over. In de 24ste minuut had Werder op 2-0 moeten komen, maar de vrije trap van Naldo ging net naast. De overtreding die er aan vooraf ging werd veroorzaakt door Luirink, die bovendien geel kreeg voor het vergrijp op Diego. Ook de centrale verdediger moest duidelijk wennen aan zijn nieuwe taken.

Toch flikte AZ het om nog voor rust langszij te komen. Martens speelde op de rand van de zestienmeter Dembele vrij, die tot dan toe erg ongelukkig was geweest in zijn acties. De Belg haalde verwoestend uit en voorkwam zodoende waarschijnlijk dat hij gewisseld zou worden voor Stijn Schaars: 1-1.

Net toen de Alkmaarders beter in het spel leken te komen, scoorde Werder de benodigde 2-1. Hunt ontsnapte aan de verdediging en legde panklaar af op Miroslav Klose. Vooral Jaliens mocht zich deze goal aanrekenen, want die was in geen velden of wegen te bekennen. De mandekker leek zijn fout goed te maken, toen hij in de 40ste minuut een corner van Martens achter doelman Wiese werkte. Arbiter Riley - nota bene uit Engeland - had echter een overtreding gezien en keurde treffer af. Donk liep inderdaad wel in de weg, maar het was juist Petri Pasanen die zijn eigen keeper dwars zat.

De tweede helft begon met Schaars in plaats van Luirink. Waterman kon meteen in actie komen op een vrije trap van Naldo. De doelman raakte de bal zo verkeerd, dat die bijna alsnog de lijn over hobbelde. Net nadat Van Gaal zijn tweede tactische omzetting doorvoerde - Boukhari voor de teleurstellende Arveladze - mocht Diego weer eens aanleggen voor een mooie voorzet, die door Klose op waarde werd geschat: 3-1. Donk zag er niet goed uit bij de mandekking, maar de pass had natuurlijk nooit gegeven mogen worden.

In de 70ste minuut haalde Van Gaal de aangeslagen Schaars (opnieuw speelde zijn blessure op) alweer van het veld. De middenvelder had er net 25 minuten op zitten, maar pakte daarin ook een gele kaart. Simon Cziommer verving hem. De Duitser zorgde direct voor meer power in het spel van AZ. In de 76ste minuut kreeg Koevermans dé kans op 3-2. Dembele zette goed door, maar stuitte op Wiese. De rebound was voor Martens, die de bal loeihard op 'De Koef' speelde. Geen gemakkelijke bal, maar de spits had de bal in een leeg doel kunnen schieten. Hij raakte het leer echter helemaal verkeerd.

Spelmaker Diego besliste het duel acht minuten voor tijd. Twee prachtige ééntweetjes met Hugo Almeida en Klose werden door de Braziliaan afgerond middels een droge schuiver. AZ heeft zich heel knap tot de kwartfinales van de UEFA Cup geknokt, heeft belangrijke punten voor Nederland verzameld voor de Europese coëfficientielijst, maar Werder bleek simpelweg een maat te groot voor de Alkmaarse hemelbestormers.

Werder ontmoet Espanyol in de halve finale van de UEFA Cup. De Spaanse club wist Benfica in Portugal heel knap op 0-0 te houden. Dat was na de 3-2 overwinning van vorige week voldoende.
Categorie:
Tag(s):