donderdag, 30. augustus 2007 - 8:21

Wereldberoemde Maas en Waalse kunstschilder leeft voort op het web

De tentoonstelling over de Maas en Waalse kunstschilder Antoon van Welie (1866-1956) in Museum Het Valkhof trok deze zomer tienduizenden bezoekers naar Nijmegen. De tentoonstelling is inmiddels gesloten, maar op de nieuwe website over deze ooit wereldberoemde societyschilder gaat het verhaal van de kunstenaar uit Gelderland verder.

De website over Antoon van Welie is uitgebreid met een drietal filmpjes. Enerzijds de trailer van de nieuwe film waar cineast Jos Kruisbergen momenteel aan werkt, en anderzijds het eerder op RTV6 uitgezonden interview met gastconservator Karin van Lieverloo én de museumfilm, welke tijdens de recente tentoonstelling in Museum Het Valkhof te zien was.

Regelmatig trekt de filmploeg van de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid het Land van Maas en Waal in voor het maken van actuele opnamen. We hebben het hier over cineast Jos Kruisbergen en zijn technisch assistent Geert Megens. Zij leggen alle mogelijke zaken vast op beeld en geluid. Soms zijn hun opnamen bedoeld als onderdeel van een reportage of documentaire over een onderwerp dat een langere periode bestrijkt, zoals de restauratie van een kerk, een portret van iemand waarvoor op diverse locaties moet worden gefilmd of een productie over het leven in een Maas en Waals dorp. Maar ook losse op zichzelf staande gebeurtenissen zijn van belang voor de geschiedschrijving van het Land van Maas en Waal.

Begin augustus 2007 filmden Jos en Geert 'Antoon van Welie' in Museum Het Valkhof.

In de aanloop naar de tentoonstelling in Nijmegen werd gastconservator Karin van Lieverloo eind 2006 geïnterviewd in het programma De Stem van Druten van RTV6 in Druten.

De museumfilm van Peter van der Heijden/GMC is ook op de Van Weliesite te zien. Dank zij de medewerking van cineast Peter van der Heijden en de vriendelijke toestemming van Museum Het Valkhof kan men hier zien hoe Antoon van Welie internationaal furore maakte aan het begin van de 20e eeuw. Van Welie is dan dé portrettist van de kosmopolitische beau monde. Hij schildert operasterren, toneelspelers, schrijvers, vorsten en maar liefst drie pausen naar het leven. Een gewone jongen uit het Land van Maas en Waal, die wereldfaam verwerft!

Het Maas en Waalse museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen zal in de toekomst permanent aandacht gaan besteden aan de Maas en Waalse kunstschilder.
Provincie:
Tag(s):