zondag, 23. september 2007 - 14:25

Wereldrecord kloksimultaan-dammen in Emmeloord

Emmeloord

Op vrijdag 21 september vond een damsimultaan plaats tussen regerend wereldkampioen dammen Alexander Schwarzmann uit Moskou en 25 tegenstanders. Dit alles in het kader voor een wereldrecordpoging kloksimultaandammen. De openingsceremonie in het stijlvolle Hotel Restaurant Grandcafé Het Voorhuys begon om 15.30 uur en om 20.18 uur had Alexander Schwarzmann voldoende punten om het eerste wereldrecord kloksimultaan dammen te vestigen.

De wereldrecordpoging kloksimultaandammen is een nieuw fenomeen in de damwereld. Dit record kan door meerdere internationale grootmeesters aangevallen worden. Het huidige aantal van 25 partijen is al wel een barrière voor heel veel topdammers, vooral ook omdat er hoge eisen aan de speelsterkte van de deelnemers worden gesteld. De Federation Mondiale de Jeu de Dames (FMJD) stelde het reglement voor de kloksimultaan op. De gemiddelde speelsterkte van de opponenten van Schwarzmann bedroeg 1066. De speler met de hoogste speelsterkte was Ernst-Jan de Bruijn.(1365). Schwarzmann heeft zelf een speelsterkte van 1579. Maar niet alleen bij de spelers vond hij geduchte tegenstand, bij deze damwedstrijd was ook de klok een geduchte tegenstander. De tegenstanders uit Flevoland kwamen uit Emmeloord, Urk, Dronten, Marknesse, Lelystad en Almere. De overige opponenten kwamen uit Kampen, Zegveld, Steenwijk, Ede, Barneveld en Weteringen.
Uiteindelijk stond Alexander Schwarzmann bij zeven van de 25 opponenten remise toe. Met een score van 86 procent voldeed hij ruim aan de eis. Hij streek hiervoor 2000 euro op.

Wethouder Jaap van der Est maakte gisteren bekend dat Emmeloord de ambitie heeft om uit te groeien tot damstad van Nederland . De damvereninging in Marknesse speelt daarin een belangrijke rol. Vrijwel zeker is dat het Nederlands kampioenschap dammen in het voorjaar van 2008 in Emmeloord zal plaatsvinden. De bedoeling is dat alle dampartijen rechtstreeks via internet te volgen zijn. En nog mooier is om het wereldkampioenschap dammen binnen te halen. Emmeloord wil zich daarvoor kandidaat stellen. Het WK vindt plaats in 2010.
Provincie:
Tag(s):