vrijdag, 23. november 2007 - 15:43

Werk- en leerproject Maxima officieel van start

Rotterdam/Amsterdam

Vrijdagmorgen is het werk- en leerproject Maxima officieel gestart op Rotterdam Airport en Amsterdam Airport Schiphol. Zo’n 70 jonge mensen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar zetten hun schouders eronder om via dit project het certificaat ‘basisvaardigheden luchthavenmedewerker’ te behalen.

Kenmerkend voor deze groep is dat de kandidaten zeer gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan, maar niet in het bezit zijn van een beroepsdiploma. Onder de naam ’project Máxima’ biedt Schiphol Group, in samenwerking met de politie Rotterdam Rijnmond en via Schiphol College, de deelnemers de mogelijkheid om een certificaat te behalen dat de kans op deelname aan de arbeidsmarkt vergroot.

Project Maxima is gebaseerd op inzet, motivatie zelfstandigheid én eigen verantwoordelijkheid en is opgezet volgens een carrouselmodel waarbij de kandidaten in vijf weken verschillende praktijkmodules volgen. Het met goed gevolg afronden van een opleidingsmodule wordt beloond met een deelcertificaat. Bij een succesvolle afronding van alle deelcertificaten, ontvangen de jongeren het certificaat ‘basisvaardigheden luchthavenmedewerker’. Dit certificaat wordt door een groot aantal bedrijven op de luchthavens erkend als de kwalificatie voor sollicitatieprocedures voor werk en/of leerprogramma’s. De deelcertificaten kunnen worden behaald in specifieke luchthavenwerkzaamheden zoals ‘marshallen’ (het begeleiden van vliegtuig naar de parkeerplaats ), passagiers- en bagageafhandeling en catering. Ook computer- en sollicitatietraining maken deel uit van het veeleisende en gevarieerde opleidingstraject.

Deelnemers krijgen géén baangarantie. Na afronding van de opleiding moeten zij het heft in eigen handen nemen. Ze worden hierbij intensief gecoached door de initiatiefnemers van project Maxima.

Project Máxima is een vervolg op de eerdere succesvolle projecten Marok’kans (2004, 25 Marokkaanse jongeren) en Ban Sigui (2006, 50 Antilliaanse jongeren) die op Rotterdam Airport volgens een soortgelijke opzet zijn uitgevoerd. De deelnemers aan deze projecten hebben vrijwel allemaal een baan gevonden of zij vervolgen hun opleiding. Rotterdam Airport werd voor Ban Sigui door de Start Foundation onderscheiden met het eervolle Johan Stekelenburg-Compliment.

Schiphol Group, waar Schiphol College en Rotterdam Airport deel van uitmaken, is een belangrijke banenmotor in Nederland en wil daarom ook een belangrijk. leerbedrijf in Nederland zijn. Het arbeidsintensieve karakter van de luchtvaartindustrie biedt vele mogelijkheden voor lager opgeleiden. Schiphol Group heeft er daarom expliciet voor gekozen een grote groep jonge mensen uit dit segment binnen de luchtvaartsector te introduceren.

In dit kader richtte Schiphol Group eerder dit jaar Schiphol College op in samenwerking met het ROC van Amsterdam. Het unieke van Schiphol College is dat (jonge) mensen werken én leren in de dagelijkse praktijk van de luchthaven. Dat maakt van Schiphol College het grootste leslokaal ter wereld, waar de mensen persoonlijk worden begeleid door een mentor en een praktijkcoach.
Provincie:
Tag(s):