vrijdag, 6. juli 2007 - 12:09

Werkeloze man poogt ouders vermiste Britse meisje op te lichten

Eindhoven

De Nationale Recherche heeft woensdagmiddag in Eindhoven een man aangehouden die wordt verdacht van een poging tot oplichting van de ouders van het vermiste Britse meisje Madeleine McCann. De 39-jarige verdachte verstuurde vanaf 14 juni zes e-mails aan de ouders van het meisje. Hij deed voorkomen dat hij op de hoogte was van de verblijfplaats van Madeleine en haar ontvoerders. In ruil voor deze informatie eiste hij een bedrag van 2 miljoen euro.

Op verzoek van de Britse en Portugese autoriteiten startte de Nationale Recherche een strafrechtelijk onderzoek, dat in nauwe samenwerking met de regiopolitie Brabant Zuidoost leidde naar de verdachte in Eindhoven. De man verstuurde de e-mails vanuit een vestiging van het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) en een internetcafé in Eindhoven.

Na zijn aanhouding verklaarde de werkloze verdachte dat hij alles had verzonnen. Uit verveling zou hij met de gevoelens van de ouders van Madeleine hebben gespeeld. Het was hem vermoedelijk om het geld te doen, alhoewel hij daar naar eigen zeggen niet op had gerekend.

De poging tot oplichting bracht aan de ouders onnodig leed toe. Dat onder deze omstandigheden hebzuchtige personen denken munt te kunnen slaan uit de vermissing is volstrekt onacceptabel. Het onderzoek kreeg in Nederland de hoogste prioriteit.

Er is geen enkele aanwijzing dat de man betrokken is bij de vermissing van het 4-jarige meisje of werkelijk op de hoogte is van haar verblijfplaats. Madeleine wordt sinds begin mei vermist toen zij verdween tijdens een vakantie met haar ouders in Portugal.

De verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):