woensdag, 22. augustus 2007 - 9:06

Werkstraffen geëist tegen jeugdige geweldplegers

Roermond

Voor de rechtbank in Roermond stonden maandag en dinsdag acht verdachten terecht wegens een serie misdrijven waaronder brandstichting, mishandeling, diefstal, vernieling, openlijk geweld en het teweeg brengen van ontploffingen. De meeste delicten werden in wisselende samenstelling gepleegd in de eerste helft van 2006 in de gemeente Gennep.

Op nieuwjaarsdag 2006 bracht een aantal van de verdachten met een pijpbom een ontploffing teweeg bij een tennisgebouw in Gennep. In april 2006 gebeurde datzelfde bij een schaftkeet.
In mei 2006 werd een Mariabeeld in Siebengewald gestolen en uit een rijdende auto gegooid. In dezelfde maanden was een aantal verdachten betrokken bij een vechtpartij na een schoolfeest in Gennep. In juni 2006 werd er een molotovcocktail naar binnen gegooid bij een basisschool. In diezelfde maand werd er ook brand gesticht in onder meer een kampeerauto, een personenauto en twee caravans. Ook zijn er een groot aantal personenauto’s door de verdachten beschadigd. Twee verdachten hebben in juli 2006 bij een golfbaan in Afferden een groot aantal golfballetjes gestolen en die vervolgens uit een rijdende auto gegooid, waarbij veel schade werd toegebracht aan geparkeerde auto’s en een fietser raakte daarbij gewond.

Zeven verdachten waren ten tijde van het plegen van de misdrijven nog minderjarig. De verdachten in de leeftijd van 16 tot en met 21 zijn afkomstig uit Gennep(3x), Ottersum, Boxmeer (2x), Milsbeek en Cuijk.

De Officier van Justitie heeft tegen alle minderjarige verdachten werkstraffen geëist. Tevens is tegen drie verdachten een voorwaardelijke jeugddetentie geëist van zeven, zes en vijf maanden met een proeftijd van twee jaar. Voorts is tegen de verdachten die in voorarrest hebben gezeten, onvoorwaardelijke jeugddetentie geëist die gelijk is aan de periode van het voorarrest.

Daarnaast is geëist dat de verdachten de schade van een groot aantal benadeelde partijen moeten vergoeden. Daarbij is tevens gevraagd om de schadevergoedingsmaatregel op te leggen, zodat verdachten met vervangende jeugddetentie geconfronteerd kunnen worden indien zij niet betalen.

De zaak tegen de meerderjarige verdachte is aangehouden voor het horen van getuigen bij de rechter-commissaris. Aan de meerderjarige verdachte wordt tevens ten laste gelegd dat hij in november 2006 een politieman uit Gennep heeft bedreigd en in juni 2007 is ingereden op een parkeerwachter in Siebengewald.

De rechtbank in Roermond doet over 14 dagen uitspraak.
Provincie:
Tag(s):