woensdag, 9. mei 2007 - 6:48

Wervelende derwishen in Museumpark

Nijmegen

UNESCO heeft 2007 uitgroepen tot Jaar van Mevlana Roemi. Daarom organiseert Museumpark Orientalis in samenwerking met de stichting Islam en Dialoog op zaterdag 26 mei een bijzondere Roemi-middag (13.00 – 16.00 uur). Primeur van deze middag is een uniek optreden van een groep wervelende derwishen.

De groep wervelende derwishen die zaterdag 26 mei optreedt, is afkomstig uit de Turkse stad Konya. De stad waar Mevlana Roemi vele jaren heeft geleefd en is gestorven. De groep bestaat uit 14 dansers en musici. Zij sluiten de Roemi-middag af met een indrukwekkende Soefidans.

Rond de thematiek, ‘Soefisme en verdraagzaamheid jegens de ander’, vindt voorafgaand aan het optreden van de derwishen een trialoog plaats. Representanten van jodendom, christendom en islam zullen de dialoog met elkaar aangaan. Jochanan Belinfante, verbonden aan de Liberaal Joodse gemeente Venlo, Roland Kerssemakers, deken van Het Rijk van Nijmegen en Gurkan Celik, voorzitter van de stichting Cosmicus Nederland, praten over het beeld van ‘de ander’ zoals dat is ontwikkeld binnen elk van deze drie monotheïstische religies.

Mevlana Roemi (1207 – 1273) staat momenteel sterk in de belangstelling. Wereldwijd wordt hij gezien als een pionier in de dialoog tussen jodendom, christendom en islam. Roemi’s boodschap van verdraagzaamheid inspireert velen; zij praktiseren zijn boodschap als derwish of soefi. Museumpark Orientalis is een uitgesproken plaats voor deze Roemi-middag, omdat het museumpark zich richt op deze drie religies: zowel op de overeenkomsten als op de verschillen.

Kom, kom!
Wie je ook bent,
Gelovige, ongelovige of heiden
Ook al heb je honderd keer je eed gebroken,
Onze poort is niet de poort der wanhoop:
Kom!

Zaterdag 26 mei vanaf 13.00 uur Roemi-middag in Museumpark Orientalis.
Provincie:
Tag(s):