vrijdag, 23. november 2007 - 23:50

Wethouder Duijvesteijn en McDonough in programma Tegenlicht

Almere

Het Cradle-to-Cradle virus van William McDonough waart door Nederland. Dat is de insteek van het VPRO-programma Tegenlicht dat maandagavond wordt uitgezonden, waarin Almere en wethouder Adri Duivesteijn een prominente rol spelen.

Volgens de architect McDonough is afval een grondstof voor iets nieuws en moeten grondstoffen van ‘wieg tot wieg’ (cradle-to-cradle) gebruikt worden. Bij de groei van Almere zal duurzaamheid: ‘afval is voedsel’ de pijler van de toekomstige stad zijn. Minister Cramer heeft Almere deze opgave gegeven in het UPR-contract (Urgentie Programma Randstad). Denk daarbij aan de bouw van energieproducerende- en klimaatneutrale wijken. Maar ook organisaties en andere steden in Nederland zijn om: De floriade van 2012, het ministerie van VROM, de gemeente Venlo, overal wordt gedacht in de lijn van William McDonough.

“Zelden bracht een Tegenlicht uitzending zo veel teweeg als Afval is Voedsel, van oktober 2006. Hierin tonen de chemicus Michael Braungart en de architect William McDonough aan dat groei goed kan zijn voor mens en milieu én voor de ondernemer. Via innovatie kan er een duurzame consumerende en producerende samenleving ontstaan zonder schuldgevoel over het milieu�, schrijft de VPRO dan ook op de website van Tegenlicht. Reden voor de VPRO om een vervolg te maken op Afval is voedsel met een Nederlandse invalshoek. Wordt Nederland de eerste Cradle-to-Cradle natie ter wereld. En Almere de eerste stad?

Industriële ecologie
Het Cradle-to-Cradle concept komt er in het kort op neer dat alle producten zo ontworpen worden dat ze in de afvalfase óf voedsel vormen voor de biosfeer (en dus volledig en onschadelijk afbreekbaar zijn) óf dat het afval volledig kan worden omgezet in grondstof voor nieuwe producten. Zo wordt duurzaamheid een vorm van industriële ecologie.

Tegenlicht wordt uitgezonden op maandag 26 november 2007 20:55 op Ned 2 en herhaald op dinsdag 27 november 2007 01:15 Ned 2.
Provincie:
Tag(s):