donderdag, 10. mei 2007 - 17:59

Wethouder verliest 'The Bet' van leerlingen

Castricum

De leerlingen van het Clusius College uit Castricum hebben hun klimaatweddenschap met milieuwethouder Portegies gewonnen.
Dat heeft Jongeren Milieu Actief (JMA), de organisator van klimaatweddenschapThe Bet vandaag bekendgemaakt. De leerlingen bespaarden in twee maanden tijd geen acht maar 25 procent CO_2 door op verschillende manieren zuiniger om te gaan met energie.

Om de weddenschap te winnen hebben de leerlingen thuis simpele maatregelen genomen. Zo hebben zij laten zien dat iedereen makkelijk acht procent energie kan besparen. De leerlingen hebben onder andere twee maanden lang een minuutje korter gedouched, Nederlandse appels gegeten, spaarlampen ingedraaid, gefietst in plaats van de bus genomen en posters gemaakt om medeleerlingen ook bewust te maken van het klimaatprobleem. Daarnaast hebben een aantal leerlingen filmpjes, presentaties en websites over energiebesparing gemaakt. Deze en andere maatregelen leverden een besparing op van maar liefst 25 procent.

Als de leerlingen hadden verloren, zouden ze een High Tea maken voor de wethouder en de milieudienst van Castricum. Wethouder Portegies had al aangegeven dat ze graag wilde verliezen, hoewel een High Tea haar wel aantrekkelijk leek. Nu de leerlingen hebben gewonnen, krijgen zij van haar een zonnepaneel. Deze wordt op het dak van het Clusius College geplaatst.

‘The Bet’ is een initiatief van JMA en heeft te maken met het Kyoto-verdrag dat in 2005 in werking is getreden. Europese landen spraken in 1997 af hun CO_2 -uitstoot met acht procent te verminderen vóór het jaar 2012. Sinds 2001 zijn al ruim achtduizend jongeren de weddenschap aangegaan met hun gemeente. En de scholieren wonnen tot nu toe elke keer! Met ‘The Bet’ hebben zij bewezen dat je met eenvoudige maatregelen in huis en op school makkelijk acht procent CO_2 kunt besparen.
Provincie:
Tag(s):