maandag, 23. juli 2007 - 21:34

Wij scoren slecht in wereldwijde eerlijkheidstest

Amsterdam

In de grootste steden van 32 landen lieten verslaggevers van Reader’s Digest in totaal 960 mobiele telefoons achter op drukke openbare plaatsen. Het doel was om de eerlijkheid te testen onder inwoners van steden over de hele wereld. Amsterdam scoorde slecht: er werden slechts 14 van de 30 mobiele telefoons geretourneerd. Dit zet Nederland op een 29ste plek in de ranglijst van de 32 landen waar de test werd uitgevoerd. Ljubljana in Slovenië voert de lijst aan met 29 teruggegeven mobieltjes en Hongkong en Kuala Lumpur sluiten de lijst met slechts 13 teruggebrachte mobiele telefoons. Het wereldwijde gemiddelde pakt een stuk hoger uit met 68% van de vinders die het ‘verloren’ mobieltje retourneerden (654 van de 960 telefoons).

In Ljubljana, Slovenië, met 267.000 inwoners de kleinste stad waar de test werd uitgevoerd, werden maar liefst 29 van de 30 telefoons teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

In Amsterdam waren de toeristen de grote winnaars. Tot vier keer toe viste een buitenlandse bezoeker de telefoon van straat, waarna ze de telefoon allemaal retourneerden. Vrouwen waren gemiddeld genomen iets eerlijker dan mannen. Zo ook in Amsterdam, waar de mannen 9 van de 21 gevonden mobieltjes teruggaven, terwijl 7 van de 9 vrouwen die een telefoon vonden, hem retourneerden.

De meest voorkomende beweegreden om de mobiele telefoon terug te geven was wereldwijd het feit dat de eerlijke vinders ooit zelf een voorwerp van waarde hadden verloren en niet wilden dat anderen dat moesten meemaken. Bij sommigen speelde invloed van ouders ook mee.

Opvallend was dat veel volwassenen met kinderen zich bewust waren van hun voorbeeldfunctie en hun kleintjes graag wilden laten zien hoe je je moet gedragen als je iets vindt. Amsterdam liet hierop een uitzondering zien: een jongen van ongeveer tien jaar overtuigde zijn ouders met een kus en een glimlach om de gevonden telefoon te mogen houden.
Categorie:
Tag(s):