vrijdag, 19. oktober 2007 - 19:49

Winter in Nederland van start; grootschalige vorst

Delfzijl

Dit weekend gaat het in Nederland op diverse plekken vriezen. Het is voor het eerst sinds jaren dat de weerkaarten er zo winters uitzien. In januari had deze weersituatie vast en zeker geleid tot landelijk ijsplezier. Alleen het vroege tijdstip in het winterseizoen zorgt er nog voor dat we geen uitbraak krijgen van strenge winterkou.

Voor het eerst dit jaar moeten autogebruikers er rekening mee houden dat zij autoruiten moeten krabben. Districten van rijkswaterstaat, provincies en gemeenten moeten er volgens de meteorologen van WeerOnline voor zorgen dat strooiauto's gereed staan. WeerOnline bewaakt de gladheid op een overgroot deel van alle Nederlandse wegen en bruggen. Ruim 60% van alle strooidiensten in Nederland maakt gebruik van de adviezen van WeerOnline.

Volgens meteoroloog Hans Kleingeld van WeerOnline hebben we de winterse perikelen te danken aan een krachtig hogedrukgebied boven de Noordzee. Deze heeft de afgelopen dagen gezorgd voor een uitstroom van poollucht boven Midden-Europa. "Ook wij bevinden we ons in koude lucht, waardoor we voor het eerst dit seizoen te maken krijgen met grootschalige vorst", aldus Kleingeld. Omdat de bodem nog warm is vanwege het afgelopen zomerseizoen, zijn de meeste wegen nog niet echt kwetsbaar voor gladheid, maar voor bruggen is dit een ander verhaal.
Provincie:
Tag(s):