dinsdag, 24. juli 2007 - 10:35

Witgezicht oeistities gekidnapt in DierenPark Amersfoort

Amersfoort

In DierenPark Amersfoort stonden de dierverzorgers onlangs voor een raadsel. De twee op 22 juni geboren witgezicht oeistities zaten niet, zoals gebruikelijk, bij hun ouders op de rug. Uiteindelijk zijn de twee klauwaapjes teruggevonden. Het koppel goudkopleeuwaapjes, waarmee ze hun verblijf delen, had het jonge duo gekidnapt.

In eerste instantie troffen de verzorgers de moederoeistitie aan in lichte paniek. Uit nader onderzoek, bleek dat haar vijf centimeter kleine nageslacht bij de goudkopleeuwaapjes op de rug zat. Die weigerden in eerste instantie hun pas verworven pleegjongen af te staan. Toen de moeder haar tweetal uiteindelijk terug kreeg, was het snel weer rustig in het verblijf. Wel houden de verzorgers het ‘co-ouderschap’ goed in de gaten, zodat ze er zeker van zijn dat er geen jaloezie en onenigheid ontstaat.


Inmiddels zijn de oeistitie-ouders er aan gewend dat hun kroost regelmatig meelift op de rug van hun verblijfsgenoten. Op zich is dit voor hen ook geen onbekend fenomeen. In hun oorspronkelijke leefgebied in Zuid-Amerika leven witgezicht oeistities in familiegroepen. Oudere jongen nemen daar regelmatig hun jongere broertjes en zusjes mee op de rug.
Provincie:
Tag(s):