donderdag, 14. juni 2007 - 16:11

Woestijnfestival in het Afrika Museum

Berg en Dal

De hele maand juni staat het Afrika Museum in Berg en Dal in het teken van de Sahara. Vele enthousiaste reacties zijn al ontvangen op de tentoonstelling ‘Sahara, land beyond imagination’ van de fotografen Frans Lemmens en Marjolijn van Steeden en de tentoongestelde nomadentent uit Zuid-Marokko.

Luister tijdens het festival naar de adembenemende avonturen van woestijnreizigers. Beeldend kunstenares Mia Wiercx zal vertellen over haar leven in Zuid-Marokko met de ‘blauwe mensen’ van de woestijn en over haar grote liefde voor kamelen. Ineke Hemminga (ook beeldend kunstenares) heeft een grote passie voor de Tuareg-bevolking in Algerije en de rotstekeningen die daar te vinden zijn. Zij geeft tevens demonstraties rotsschilderen.

Malick Pathé Sow werd als Peul geboren in Mauritanië, maar bracht het grootste deel van zijn leven door in Senegal. De inmiddels in Brussel woonachtige Malick richtte in 1995 zijn huidige band Welnere (geluk) op. Tijdens het Woestijnfestival spelen Malick en Welnere met name traditionele songs van de Peul, oorspronkelijk een rondtrekkend herdersvolk. Tegenwoordig wonen de Peul in de Sahelzone, verspreid van Mauritanië tot Sudan. De muzikanten van Welnere maken gebruik van traditionele instrumenten als de ngoni. Dit is een tokkel- en snaarinstrument dat zorgt voor een tranceachtig ritme, kenmerkend voor de woestijnmuziek van de Sahara. Aanvang: 14.00 en 15.30 uur.

Tijdens het Woestijnfestival vinden voor jong en oud diverse workshops plaats. Zo kunnen bezoekers een zandschilderij maken met echt Saharazand. Ook is het mogelijk om een amulet met een gelukssteen uit de Sahara te maken. De Tuareg nemen zo’n amulet mee op reis door de woestijn, om weer veilig terug te kunnen keren.

Kinderen leren hun naam schrijven in het Arabisch in een als school ingerichte nomadentent. En onder de boom kunnen verschillende woestijnspelletjes worden gespeeld.

Wie zelf wel eens een reis naar de Sahara wil maken, kan een presentatie bijwonen van reisbureau Sawadee. Zij geven verschillende presentaties over hun woestijnreizen en andere Afrika-bestemmingen.

En wie een tijdje bij de Tuareg in Zuid-Marokko of Algerije wil logeren, kan op 24 juni in het museum terecht voor meer informatie. Overigens is het mogelijk om je al even in de woestijn te wanen, door in het buitenmuseum een ritje op een kameel te maken.

In het auditorium is de prachtige documentaire ‘ Asshak, tales from the Sahara’ te zien. Deze film gaat over de Tuareg, een legendarisch volk van woestijnnomaden in de Sahara. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is in de islamitische wereld, dragen bij hen niet de vrouwen maar de mannen een gezichtssluier. De Tuareg houden zich aan ässhäk, een soort moraalcode. Het betekent leven volgens bepaalde waarden en het respecteren van alle levende wezens.

Kijk voor het programma van het Woestijnfestival met aanvangstijden op de website www.afrikamuseum.nl of neem contact op met de Publieksdienst van het museum, tel. 024-6847277.
Provincie:
Tag(s):