woensdag, 26. september 2007 - 14:14

Woningen Ede ontruimd vanwege explosiegevaar

Ede

Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) heeft op woensdag 26 september geen explosieven in een woning in de woonwijk Veldhuizen B aangetroffen. Ook de bewoner van het pand werd niet aangetroffen. Daarmee kon omstreeks 17.00 uur de straat en de eerder die dag ontruimde woningen weer worden vrij gegeven.

De hele inzet begon al op dinsdagavond 25 september, toen agenten op verzoek van bezorgde kennissen poolshoogte ging nemen. Zij troffen toen in de woning diverse papieren waarschuwingen aan, waarin op niet mis te verstane wijze duidelijk werd gemaakt dat de woning zou ontploffen als zij verder naar binnen zouden gaan.

Ook werden her en der wat ondefinieerbare pakketjes aangetroffen. Een eerste onderzoek en overleg met het EOC leerde dat de woning bij daglicht nader onderzocht zou moeten worden. Het EOC zou daarbij de nodige ondersteuning verlenen.

Ontruimingen
Voordat het onderzoek kon worden voortgezet, dienden echter de direct belendende percelen van de betrokken woning ontruimd te worden. Bewoners van een nabij gelegen woonblok konden in hun huizen blijven, mits zij binnen zouden blijven. Uiteindelijk zijn een vijftiental woningen ontruimd geweest.

Drie bewoners hebben gebruik gemaakt van de opvangmogelijkheid die de gemeente Ede hen geboden heeft. Andere bewoners konden naar vrienden, kennissen of familie in de omgeving. Het onderzoek heeft vervolgens van ongeveer 12.30 tot 17.00 uur geduurd. Gedurende deze periode is de straat ook afgesloten geweest voor doorgaand verkeer.

Niets aangetroffen
Onderzoek van het EOC en later door de technische recherche leerde dat verschillende pakketjes die rondom met tape waren dichtgeplakt onschuldig materiaal bevatten (ondermeer CD doosjes). Deze pakketjes in combinatie met de nadrukkelijke waarschuwingen her en der in de woning noopten de politie echter de dreiging serieus te nemen. Een aantal kamers kon zelfs aanvankelijk niet worden betreden, omdat de deuren dicht zaten.

Toen uiteindelijk ook deze deuren konden worden geopend, bleek de bewoner niet thuis te zijn. Waar de man op dit moment wel verblijft, is niet duidelijk. Nadat vervolgens ook nog duidelijk werd dat in de woning geen explosieven lagen, konden de woning, de belendende percelen en de straat weer worden vrijgegeven voor het doorgaande verkeer. De politie heeft thans geen redenen om aan te nemen dat de bewoner iets ernstigs is overkomen.
Provincie:
Tag(s):