dinsdag, 31. juli 2007 - 15:56

Wrak van Triumph Spitfire in UMCG

Groningen

In het UMCG is op woensdag 25 juli het wrak van een oldtimer, een Triumph Spitfire, geplaatst. Het is de bedoeling dat de auto op 22 september het ziekenhuis weer rijdend verlaat, nadat deze is voorzien van de benodigde onderdelen, die tijdens een rally worden 'gedoneerd' door andere oldtimers. De donatie van de onderdelen aan de oldtimer dient als metafoor voor een patiënt die een donororgaan ontvangt en daarmee een kwalitatief beter leven krijgt.

Er is nog altijd een groot tekort aan donororganen. Orgaandonatie is nodig om levens te redden en de kwaliteit van levens te verbeteren. Mensen kunnen zelf beslissen of zij hun organen of weefsels willen doneren of niet, of de keuze aan hun nabestaanden overlaten. Deze keuze kunnen zij laten vastleggen in het Donorregister. Registratie in het Donorregister geeft duidelijkheid en zekerheid aan iedereen die erbij betrokken is. In het Noorden van Nederland is het aantal donorregistraties lager vergeleken bij de rest van Nederland. Als enig transplantatiecentrum in het Noorden wil het UMCG een bijdrage leveren aan het vergroten van het bewustzijn rondom orgaandonatie en -transplantatie.

In en rond het UMCG vindt van 19 t/m 22 september de eerste Noordelijke Transplantatie- en Donatieweek plaats. Doel van de week is om orgaandonatie en -transplantatie onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Hiertoe vinden er die week allerlei activiteiten plaats: een open dag, symposia, demonstraties door medaillewinnaars van de World Transplant Games en als afsluiting een 'donorrally'. Aan deze rally nemen vele oldtimers deel, die op 22 september vanuit 20 ziekenhuizen in de regio zullen vertrekken met als eindpunt het UMCG. Deelname aan de rally staat open voor iedereen die in het bezit is van een klassieke of klassiek gebouwde auto. Meer informatie is beschikbaar op www.donorrally.nl
Provincie:
Tag(s):