zondag, 14. oktober 2007 - 0:12

Zaugg en Bleekemolen op pole position in Brno

Tijdens het tweede A1 Grand Prix-weekend van dit jaar hebben Zuid-Afrika en Nederland de pole positions weten te bemachtigen. Zuid-Afrika zal de sprintrace vanaf de eerste startplek starten en Nederland tijdens de hoofdrace.

Team Nederland heeft een opmerkelijke rol vandaag in Brno. In de eerste kwalificatie reed Jeroen Bleekemolen een knappe tweede tijd. Alleen Adrian Zaugg van team Zuid-Afrika wist een snellere ronde te rijden dan de Nederlander. Daarmee reed de Zuid-Afrikaan naar zijn derde pole op rij, nadat hij ook in Zandvoort al twee keer snelste coureur was in de kwalificatie. Achter Zuid-Afrika en Nederland volgden Neel Jani van team Zwisterland, Reid van team Nieuw-Zeeland en Adam Carroll van team Ierland.

De tweede en beslissende kwalificatie voor de sprint race verliep niet goed voor Bleekemolen. De Nederlander spinde in de laatste bocht van zijn opwarmronde en kon daardoor geen snelle ronde neerzetten. Dat betekende dat hij geen poging kon doen om de snelste tijd van Zuid-Afrika af te pakken. Bleekemolen verloor mede dankzij zijn spin drie plaatsen. Zuid-Afrika bleef snelste en pakte de pole position voor de sprintrace. Tweede werd Nieuw-Zeeland, gevolgd door Groot Brittannië, Ierland en Nederland.

Op het moment dat de derde kwalificatie al is begonnen, tevens de eerste voor de hoofdrace, duwen enkele marshals Bleekemolen naar de pits, maar stoppen op een gegeven moment daarmee. Bleekemolen maakt zich daar boos om en zwaait naar andere marshals om hem terug te brengen naar de pits.

Bleekemolen kon daarna zijn weg weer vervolgen. En niet onverdienstelijk. De Nederlander reed in de eerste kwalificatie voor de hoofdrace de snelste tijd, gevolgd door verrassend China, Australië, Zwitserland en Italië. Zuid-Afrika staat op dat moment vijftiende.

In de laatste en alles beslissende kwalificatie verbeterde Bleekemolen zijn tijd en zorgde er zo voor dat het de eerste pole position op de baan is voor team Nederland. Vorig jaar kreeg Nederland de pole toegewezen nadat er problemen waren met de baan en de kwalificatie niet door kon gaan. De resultaten van de laatste training, waarin Nederland toen snelste was, werden de startplekken. Achter Nederland eindigden Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, Zwitserland en China.

Bleekemolen had vandaag dus een opmerkelijke rol op het circuit van Brno. Met een tweede tijd in de eerste kwalificatie en een spin tijdens tweede kwalificatie start team Nederland de sprintrace vanaf de vijfde plek. En met de twee snelste tijden tijdens de derde en vierde kwalificatie start Bleekemolen de hoofdrace vanaf pole position.

Erik Janis kon voor Tsjechië voor eigen publiek geen potten breken. Team Tsjechië start de sprintrace als voorlaatste en de hoofdrace als zeventiende.
Categorie:
Tag(s):