woensdag, 18. april 2007 - 18:25

Zeer grote brand in Leeuwarden, politie op zoek naar drie verdachten

Leeuwarden

De politie heeft woensdagmiddag rond 16.30 uur aan de Tesselschadestraat assistentie geleverd aan de brandweer tijdens een uitslaande brand in een leegstand bedrijfspand. De brandweer van Leeuwarden was snel ter plaatse en concludeerde dat er niemand in het pand aanwezig was. Tevens bleek dat de brandhaard aan de zijde van de Harlingertrekweg zat. Om de brand te bestrijden werden naast vier tankautospuiten, een hoogwerker van de brandweer Leeuwarden en een hoogwerker van de brandweer Dokkum ingezet.

De brandweer gaf rond 17.30 uur het sein brand meester. De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld en de politie sluit brandstichting niet uit. De politie hield toeschouwers op afstand en sloot naast de Harlingertrekweg ook de Snekertrekweg voor al het verkeer af. De brandweer stelde vast dat dakplaten aan de binnenzijde van het gebouw asbest bevatten. De brandweer bluste nog tot 21.30 uur na. Rond dat tijdstip gaf de politie ook de Snekertrekweg en de Harlingertrekweg weer vrij.

Het incident is in goede samenwerking tussen de hulpdiensten en de gemeente Leeuwarden afgehandeld. De gemeente is al langere tijd met de eigenaar van het bedrijfspand in gesprek over de status van het leegstaande gebouw. De afgelopen weken zijn de hulpdiensten al meerdere keren uitgerukt in verband met kleine brandjes in het pand. In overleg tussen de gemeente en de eigenaar van het gebouw is besloten dat een beveiligingsbedrijf toezicht houdt op het pand. De bewakingskosten zijn voor de eigenaar. De gemeente vervolgt haar gesprekken met de eigenaar.

De politie start een onderzoek naar de oorzaak van de brand. Getuigen meldden rond 16.30 uur, het tijdstip van de melding van de brand, dat drie jongens het terrein van het leegstaande pand verlieten. Van de drie jongens is het volgende signalement bekend: een gezette jongman van ongeveer 18 of 19 jaar, twee slankere jongere jongens, allen modern gekleed. Nadat de jongens het bedrijfsterrein via het afgesloten hek aan de zijde van de Tesselschadestraat over waren geklommen, liep het trio in de richting van het WTC. De politie vraagt de jongens om zich te melden om duidelijkheid te krijgen over hun aanwezigheid op het afgesloten bedrijfsterrein. Daarnaast doet de politie een oproep aan getuigen om zich via telefoonnummer 0900 - 8844 te melden wanneer zij bijzonderheden over de brand aan de Harlingertrekweg kunnen melden.
Provincie:
Tag(s):