dinsdag, 24. juli 2007 - 15:13

Zeeuwse visserijtradities

Vlissingen

Op zaterdag 15 september 2007 wordt van 10.00 uur tot 17.00 uur voor de derde keer door de Zeeuwse visserijsector en de Provincie Zeeland de Dag van de Zeeuwse visserij georganiseerd. Het evenement vindt plaats in en om de vismijn aan de Binnenhaven 11 in Vlissingen.

Tijdens deze dag is er van alles te zien, te horen, te proeven en te leren op het gebied van traditionele en moderne visserij in de binnenhaven van het pittoreske Vlissingen.

In de binnenhaven zijn moderne Zeeuwse vissersschepen en historische hoogaarzen te bewonderen. Op deze schepen kunnen bezoekers zelf beleven hoe het is om op een schip te werken en te leven. Op de verschillende schepen wordt uitleg geven over de visvangstmethoden van toen en nu. In een minibioscoop worden films gedraaid over de historie van de visvangst in Zeeland. En aan de walkant is er een demonstratie netten boeten te zien. Leerzaam en leuk zijn de lezingen over het boeiende en spannende leven van de kreeft.

In de vismijn staan diverse kraampjes met proeverijen uit de zee. Er worden o.a. Zeeuwse mosselen gekookt, demonstraties gegeven van het roken van paling en zal het eerste kampioenschap Zeeuws oestersteken plaatsvinden. Traditioneel geklede garnalenpelsters zullen de fijne kneepjes van het garnalenpellen prijs geven.

Altijd al willen leren op welke wijze het beste vis en schaal- en schelpdieren kunnen worden klaargemaakt? Ook dit wordt door professionele Zeeuwse koks gedemonstreerd. En geserveerd natuurlijk. Een enthousiast koor, het Veers Scheepstuig, zingt de dag met liederen van het water aan elkaar.

Bovenstaande is slechts een greep uit het programma. Het leuke van de dag is dat er zowel Zeeuwse tradities als nieuwe innovaties gepresenteerd worden. De tijd is ook in Zeeland niet stil blijven staan en door de jaren heen is de kennis op het gebied van visserij alleen maar groter geworden.

Zeeland is nu erg druk bezig met het zoeken naar innovatieve methoden om vis, schelp- en schaaldieren en zilte groenten in en om Zeeland te telen. Ook dit zal uitgebreid gepresenteerd worden tijdens de dag.
Kortom van alles te doen, te proeven, te leren en te beleven op 15 september in de vismijn in Vlissingen. Leuk voor het hele gezin en bovendien gratis toegankelijk !
Provincie:
Tag(s):