maandag, 18. juni 2007 - 8:45

Zeilweekend hartpatiëntjes uitstekend geslaagd

Sneek

Het zeilweekend voor hartpatiëntjes is dit weekend op het Sneekermeer voortreffelijk verlopen, zo meldt Gerlof van der Werf van de organiserende Stichting Hart en Zeil. Vijftig hartpatiëntjes uit heel Nederland namen er aan deel. “Die paar keer dat het regende zaten wij binnen, tijdens het zeilen was het prachtig weer�, aldus Van der Werf. De zon scheen meestal en er waaide een prettige zeilbries.

Tien verpleegkundigen, een cardioloog en een anesthesist van het Antonius Ziekenhuis Sneek waren mee ter medische begeleiding, er waren elf volwassen vrijwilligers aan boord ter begeleiding en hulp bij praktische zaken en het eten aan boord werd verzorgd door keukenpersoneel van Stichting Hof en Hiem uit Sint Nicolaasga. Hof en Hiem nam bovendien de kosten voor de huur van het schip, de Prins Willem Alexander (van Stichting Varende Recreatie, uit Harderwijk) op zich.

Ouders en kinderen van Flitsclub Sneek werkten ook mee aan dit weekend. Bijna honderd kinderen namen de hartpatiëntjes mee in hun Schakels en Fltsen. Per schip twee zeilkinderen en één ‘hartenkind’. Ook waren er zes Regenbogen waarin hartpatiëntjes mee mochten varen en enkele rubberboten voor diegenen die niet konden/wilden zeilen om welke (fysieke) reden dan ook. Zaterdagmiddag en zondagmorgen werd er gezeild. Zaterdagavond was er Karaoke in restaurant It Foarûnder op het Starteiland in het Sneekermeer.

Het ging er het hele weekend letterlijk en figuurlijk hartverwarmend aan toe. �De ‘hartenkinderen’ zongen met karaoke uit volle borst mee, ook dat was super leuk. Zoals alle kinderen met elkaar omgingen, daar kunnen wij volwassenen nog wat van leren�, aldus Van der Werf.

Vrijdagavond was ook al prachtig. Het inschepen was in de haven van Harlingen, waarna het grote hospitaalschip Prins Willem Alexander over het IJsselmeer naar Lemmer voer. Onderweg stapte SBS6-weerman Piet Paulusma plotseling aan boord. Deze happening werd uiteraard gefilmd en later op de avond uitgezonden op de televisiezender. In de grote zaal van het schip werd de uitzending op een grote beamer vertoond. “Dat was ook super geslaagd�, aldus Van der Werf. Vermoeide kinderen konden het vanaf hun slaapkamer op tv zien, iedereen kon er van mee genieten.

Op zaterdagochtend kwam het gezelschap aan op het Sneekermeer, waar iedereen op het Starteiland werd verwelkomd door burgemeester drs Arno Brok, wethouder Tom Metz, de sponsoren en de zeilvrijwilligers. In It Foarûnder werden de teamsamenstellingen bekend gemaakt en na gezamenlijk eten begon ’s middags het zeilen, met echte wedstrijden voor wie daar aan mee wilde doen.

Op zondag werden de prijzen aan het begin van de middag uitgereikt aan de volledige bemanningen. Daarna was het tijd voor afscheid nemen. “De ouders kwamen de kinderen alweer ophalen. Allemaal waren ze gelukkig en blij dat hun kinderen zo’n leuk weekend hadden beleefd. Ze vonden het heel erg prettig dat de zorg voor hun kinderen op zo’n leuke manier voor een weekendje werd overgenomen�, aldus Van der Werf.

De zes Snekers van Stichting Hart en Zeil weten al dat dit weekend een vervolg gaat krijgen. Van der Werf: “Wij vonden het ook drie schitterende dagen, dus we hebben besloten dat dit in 2009 ook absoluut weer wordt gehouden!�
Provincie:
Tag(s):