woensdag, 8. augustus 2007 - 21:25

Zes verdachten voor miljoenen-oplichting aangehouden

Abcoude

De Bovenregionale Recherche liet woensdag 8 augustus weten zes verdachten te hebben aangehouden voor oplichting. Het zou om miljoenen gaan. Sinds oktober 2006 zijn er al tientallen verdachten aangehouden. De zes verdachten zijn aangehouden vanwege het onderzoek, genaamd Apollo, naar oplichting door west Afrikaanse criminele netwerken.

Slachtoffers worden per email benaderd en krijgen te horen dat ze een geldbedrag kunnen ontvangen vanwege een erfenis of een loterij. Vervolgens moeten ze wel eerst zelf geld overmaken. Het gaat om grote bedragen, van 8500 tot 2.5 miljoen. Het totaal aantal verdachten inclusief de zes die afgelopen week zijn aangehouden komt op 74.

Drie werden aangehouden in een kantoor in Abcoude waar slachtoffers werden ontvangen. Het gaat om een Nederlander en twee Nigirianen. Computers en informatie is in beslag genomen. Voor een Amsterdams hotel zijn eveneens drie verdachten aangehouden, allen van West Afrikaanse afkomst.

Een 49-jarige Australische man zou mogelijk door hen zijn opgelicht. De man zou investeren voor 90 miljoen dollar maar moest eerst zelf de nodige bedragen betalen. Email contact was er al vanaf vorig jaar en de oplichtingszaak startte in Japan maar de man zou uiteindelijk een geldbedrag in Amsterdam ontvangen van de oplichters.

Het slachtoffer heeft samen met enkele Koreaanse investeerders al 1.5 miljoen betaald. De man vertrouwde het niet meer en lichtte de politie in. Hij was ook in Abcoude geweest op het kantoor. Het grootscheepse onderzoek heeft bij de recherche de naam Apollo gekregen en de zaak loopt nog.
Provincie:
Tag(s):