woensdag, 20. juni 2007 - 9:31

Zomeravondconcerten op beiaard in Sneek

Sneek

Woensdag 27 juni geeft stadsbeiaardier Dirk S. Donker een concert in Sneek op de beiaard in de toren van de Martinikerk. Dit concert is het eerste in een serie zomeravondconcerten gegeven door beiaardiers uit Nederland en België.

Er vinden deze zomer totaal zes concerten plaats. Twee gastbeiaardiers komen uit eigen land en drie uit Vlaanderen in België. Dat laatste is natuurlijk niet toevallig, omdat het Vlaamse deel van België als de bakermat van de beiaardcultuur kan worden beschouwd. En nog steeds is Vlaanderen een beiaardland bij uitstek. Dirk S. Donker neemt twee concerten voor zijn rekening.

De concertgevers stellen onafhankelijk van elkaar hun programma’s samen en dat leidt ieder jaar weer tot verrassende uitkomsten. Uit die zo verschillend opgezette programma’s blijkt maar eens te meer hoe breed het beiaardrepertoire is en welk een volwaardig concertinstrument een beiaard is. Op de Sneker beiaard kan alle beiaardmuziek worden gespeeld. Het instrument staat bekend om zijn kwaliteit en klankschoonheid.

Het concert dat Dirk S. Donker op 27 juni geeft, bestaat uit composities en bewerkingen voor beiaard van de Nederlandse componist Wim Franken, die dit jaar de leeftijd van 85 jaar heeft bereikt. Het concert begint om 20.00 uur. Het Oud Kerkhof rondom de Martinikerk is een luisterplek bij uitstek.

Programmaboekjes zijn vanaf enkele dagen voor het concert in Sneek verkrijgbaar bij het VVV-kantoor, de Martinikerk, het stadhuis, de openbare bibliotheek en het Fries Scheepvaart Museum.

Op de avond van het concert zijn bovendien programmaboekjes verkrijgbaar bij de ingang van de traptoren aan de noordoostzijde van de Martinikerk.
Provincie:
Tag(s):