woensdag, 25. juli 2007 - 15:21

Zwarte Cross: van 1.000 naar 100.000 bezoekers

Lichtenvoorde

Komend weekend vindt de 11e editie van het Zwarte Cross Festival plaats in het Achterhoekse Lichtenvoorde. Georganiseerd om lol te trappen door de jonge honden van de rockband Jovink & the Voederbietels. Op een weilandje in Hummelo bezochten zo ‘n 1.000 bezoekers de eerste Zwarte Cross. En daarna ging het hard. Bijna elk volgende jaar werd het bezoekersaantal meer dan verdubbeld en vorig jaar bezochten 78.000 betalende bezoekers het unieke festijn. Dit jaar verwacht de organisatie voor het eerst meer dan 100.000 bezoekers te gaan trekken

Het Zwarte Cross Festival is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste festivals van Nederland. Meer dan 100 (!) acts spelen op maar liefst elf verschillende podia, verspreid over het gehele festivalterrein. Sommige podia staan in gigantische tenten, andere podia staan in tenten waar maar 40 bezoekers in kunnen. De bezoekers kunnen kiezen voor populair of intiem. Veel buitenlandse namen en veel verschillende muziekstijlen. Bijzonder is dat ook de programmering door de band zelf geschiedt. Bekende namen zijn dit jaar: Krezip, Ilse de Lange, Within Temptation, Status Quo, Di-rect, Beef en Normaal.

Vanaf het begin spelen stunts een belangrijke rol bij het Zwarte Cross Festival. Zo verzonnen de Jovinks voor het eerst een looping voor een motor op de Zwarte Cross. De beelden hiervan werden in 72 landen wereldwijd uitgezonden. Een stuntman sprong met een motor over een roedel hongerige tijgers, de bandlimo viel van 40 m. hoogte op een reuze wip wap en een stuntman werd naar een hoogte van 180 (!) meter gekatapulteerd. Dit jaar gaat een stuntman met twee straalmotoren (!) op zijn rug over het festivalterrein vliegen! Daarnaast geven er meer dan 30 internationale stuntmannen acte de presente met de meeste adembenemende stunts voor jonge en oud!

Bijna 1.000 deelnemers doen mee aan de meest bijzondere en best bezochte motorcross ter wereld. Enerzijds serieuze motorsport met de coureurs uit de wereldtop die strijden om de befaamde gouden helm. Anderzijds de meest bizarre creaties in verschillende klassen waar het vooral om de humor gaat: diepvriezen, brommers, Dakarklasse, wegracers, zwaargewichten en crossing with the stars met B.N.‘rs zoals Erik Hulzenbosch, Giel Beelen en de bandleden van Di-rect.

Elk jaar wordt er een nieuw programma onderdeel aan het Zwarte Cross Festival toegevoegd. Vorig jaar was dat de kinderweide en dit jaar is dat de theaterweide. Meer dan 100 (!) artiesten brengen de meest uiteenlopende vormen van theater: van cabaret tot straattheater, van muziek tot voorgedragen proza. Bekende namen zijn Jules Deelder, Bennie Jolink en André Manuel.

Er gaan geruchten dat de Zwarte Cross uitverkocht zou zijn. Dit klopt niet! Voor elke dag zijn er nog voldoende kaarten en ook aan de dagkassa zijn nog voldoende dagkaarten verkrijgbaar voor de late beslissers.
Provincie:
Tag(s):