donderdag, 13. september 2007 - 15:52

Zwemverbod bij strand De Giese kop

Zevenaar

De provincie Gelderland heeft een zwemverbod afgekondigd voor zwemplaats Rhederlaag, bij het strand De Giese Kop in Giesbeek (gemeente Zevenaar). Op dinsdag 13 september trof Rijkswaterstaat bij dit strand bolletjes van blauwalg aan langs het strand.

Hiervan is een monster genomen om de giftigheid te onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat de concentratie giftige stoffen, afkomstig uit de blauwalgen zo hoog is, dat een zwemverbod noodzakelijk is.

Bij het strand De Lathumse Hoek bij Rhederlaag is overigens geen blauwalg aangetroffen. Door de wind of andere weersomstandigheden kunnen de blauwalgen zich naar een andere richting verplaatsen of tijdelijk in omvang verminderen.

Bij zwemplaats De Byland in Tolkamer (gemeente Rijnwaarden) trof Rijkswaterstaat afgelopen dinsdag ook vlokjes van blauwalgen aan. Na onderzoek blijkt dat de concentratie aan giftige stoffen niet zo hoog is dat een zwemverbod noodzakelijk is. Wel waarschuwt de provincie Gelderland bij deze zwemplaats voor de blauwalgen. Het is sterk af te raden om door drijflagen van algen te zwemmen of er kinderen in te laten spelen. Blauwalgen kunnen onder andere huidklachten of maag-darmklachten veroorzaken.

De eerder ingestelde zwemverboden vanwege blauwalgen voor de Gouden Ham in Appeltern (gemeente West Maas en Waal) en voor de Bisonbaai in de Ooijpolder (gemeente Ubbergen) blijven van kracht.
Provincie:
Tag(s):