donderdag, 6. september 2007 - 16:31

Zwemwater weer goed, zwemverboden opgeheven

Regio

De zwemverboden vanwege blauwalgen bij het Eiland van Maurik in Maurik, het Zwanenwater in Huissen, het IJsselstrand in Doesburg en de Neswaarden in Aalst zijn vandaag ingetrokken. Er zijn de laatste tijd geen blauwalgen meer waargenomen.

Uit het onderzoek van dinsdag door Rijkswaterstaat blijkt dat de concentratie aan giftige stoffen van de blauwalgen sterk is afgenomen. Daarmee is er geen gevaar meer voor de gezondheid van de zwemmers.

Ook de waarschuwing voor blauwalgen bij De Byland te Tolkamer (gemeente Rijnwaarden) is ingetrokken.

Wel blijft een zwemverbod vanwege blauwalgen van kracht bij de Gouden Ham in Appeltern (gemeente West Maas en Waal) en de Bisonbaai in de Ooijpolder (gemeente Ubbergen). Hier zijn bij de laatste controle hoge gehaltes aan giftige stoffen aangetroffen.

Blauwalgen kunnen onder andere huidklachten of maag-darmklachten veroorzaken. In sommige wateren ontstaat een ophoping van deze algen op bepaalde plekken in de vorm van een drijflaag. Dit is een groene/groenblauwe olie-achtige laag die op het water drijft. Onder invloed van de wind kunnen deze drijflagen zich verplaatsen of tijdelijk in omvang verminderen.

De waarschuwing voor zwemmersjeurk bij de Beldert in Zoelen is vandaag ingetrokken. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Bij veel mensen veroorzaken de parasietjes een soort allergische reactie. Deze parasiet wordt met name aangetroffen bij een voldoende hoge watertemperatuur en zonlicht. Er zijn geen aanwijzingen voor dat deze parasiet momenteel aanwezig is.
Provincie:
Tag(s):