woensdag, 22. augustus 2007 - 22:51

Zwitserland is agressiever en troeft Oranje af

Het Nederlands elftal heeft de oefenwedstrijd tegen Zwitserland met 2-1 verloren. De nederlaag was terecht, omdat de Zwitsers tot twee keer toe sterker en agressiever aan een helft begonnen.

Oranje startte verrassend genoeg met Rafael van der Vaart en Robin van Persie op de vleugels, terwijl spits Ruud van Nistelrooij in de rug gesteund werd door Demy de Zeeuw, Giovanni van Bronckhorst en Wesley Sneijder. In de verdediging stonden Kew Jaliens, Johnny Heitinga, Wilfred Bouma en Urby Emanuelson gesposteerd. Maarten Stekelenburg bewaakte het doel, omdat Edwin van der Sar niet voldoende fit bleek door een voetblessure. Hij kan overigens komend weekend gewoon meespelen bij Manchester United.

Ruud van Nistelrooij zal met weinig plezier terugkijken op zijn eerste officiële interland sinds veertien maanden. De spits van Real Madrid moet tijdens de eerste helft vaak een deja vu gehad hebben. De aanvaller stond zoals zo vaak voorheen gebeurde op een eiland, werd amper gevonden door zijn kompanen en werd in de rust gewisseld voor Dirk Kuijt. Een kansje kreeg 'Van The Man' overigens wel, maar hij treuzelde te lang.

Oranje stond toen overigens al met 1-0 achter door een benutte strafschop van Tranquillo Barnetta. De aanvaller mocht in de negende minuut vanaf elf meter aanleggen, omdat doelman Maarten Stekelenburg oud-PSV-er Johan Vonlanthen torpedeerde. In die fase was Zwisterland heer en meester. De Zwisters waren fel en joegen de mannen van bondscoach Marco van Basten de stuipen op het lijf met fel en beweeglijk spel. Na de 1-0 ging Oranje iets beter voetballen, maar echte grote kansen waren er niet.

Voor de tweede helft begon haalde Van Basten niet alleen Van Nistelrooij, maar ook de tegenvallende Kew Jaliens, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart naar de kant. Khalid Boulahrouz, Clarence Seedorf en Ryan Babel maakten hun opwachting. Het Nederlands elftal ging na de vierkoppige wissel meer domineren, maar het waren weer de Zwisters die het eerste scoorden. Na een klutsbal kreeg Barnetta de bal in de 52ste minuut op een presenteerblaadje en de spits schoot hard in de dak van het doel raak.

Oranje leek een lesje in koel afronden te krijgen, maar prompt was daar de aansluitingstreffer. Ryan Babel zette goed door aan de linkerkant, leverde een puike voorzet af op Dirk Kuijt die simpel binnenknikte.

Het Nederlands elftal ging geloven in meer en zette de Zwitsers nog meer onder druk. Van Persie claimde een strafschop en Kuijt en Seedorf waren nog dichtbij de gelijkmaker via afstandschoten. Aan de andere kant counterde Zwisterland naar hartelust en had het zelfs met 3-1 kunnen winnen. Het bleef uiteindelijk bij 2-1 en zo verliest Van Basten voor het eerst sinds de uitschakeling op het WK van Duitsland.

Deze interland betekende overigens ook de officiële opening van het Servette-stadion in Genève, dat volgend jaar tijdens het EK veelvuldig gebruikt zal worden.
Categorie:
Tag(s):