dinsdag, 18. september 2007 - 13:55

Zwolle traceert recordbedrag aan uitkerings-fraude

Zwolle

De gemeente Zwolle heeft de afgelopen twee maanden een recordbedrag van € 155.295,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Verschillende huisbezoeken leidden ertoe dat vier uitkeringen werden beëindigd. Nog eens vier uitkeringen zijn aangepast omdat de woonsituatie onjuist bleek. Door bestanden aan elkaar te koppelen werd een fraudebedrag van in totaal € 29.200,- achterhaald. Dit heeft de gemeente Zwolle dinsdag bekendgemaakt.

Een 62-jarige man maakte het wel erg bont. Bij de Sociale Recherche kwamen diverse meldingen binnen dat de Zwollenaar al geruime tijd zou werken bij een autodemontagebedijf terwijl hij daarnaast een uitkering had. Onderzoek wees uit dat de man al sinds begin 2003 werkte bij dit bedrijf. Dit had hij niet gemeld bij de Sociale Dienst. Een bedrag van ruim € 93.000,- wordt teruggevorderd. De man moet bij de rechter voorkomen.

Een 46-jarige man uit Zwolle verzweeg eveneens dat hij naast zijn uitkering een betaalde baan had. Terwijl hij werkte in een restaurant, ontving hij vijf maanden lang ten onrechte een uitkering. Een bedrag van bijna € 5.200,- moet hij terug betalen.

Een 35-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Zwolle ontvingen in de periode maart tot oktober 2006 ten onrechte bijstand. De vrouw bleek sinds maart aan het werk te zijn, zonder daarvan melding te maken bij de Sociale Dienst. Van beide uitkeringsgerechtigden wordt bijna € 6.900,- teruggevorderd. Tegen de man en vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Twee vrouwen ontvingen een uitkering van de gemeente Zwolle terwijl ze al maanden niet meer in Zwolle woonden. Van een 49-jarige vrouw wordt daarom ruim € 9.000,- teruggevorderd. Zij moet zich voor de rechter verantwoorden. De tweede vrouw fraudeerde voor een bedrag van € 3.973,-. Ook dit bedrag wordt teruggevorderd.

Een vierde vrouw verzweeg dat zij een ANW-halfwezenuitkering kreeg van de Sociale Verzekeringsbank. In de periode van april 2006 tot en met mei 2007 heeft ze hierdoor de Sociale Dienst benadeeld voor een bedrag van € 2.500,-. Dit bedrag wordt van haar teruggevorderd. Een andere vrouw verzweeg dat haar inwonende kind inkomsten ontving die hoger liggen dan het vrijgestelde bedrag. Een bedrag van € 2.200,- wordt teruggevorderd.

Tot slot bleek dat een Zwollenaar vier maanden bijverdiende met zijn hennepkwekerij. Hij ontving een bijstandsuitkering, maar had daar geen recht op. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt en een bedrag van € 2.371,- wordt van hem teruggevorderd.
Provincie:
Tag(s):