vrijdag, 5. september 2008 - 9:02

Aantal één ouder gezinnen neemt toe

Groningen

Het aantal alleenstaande ouders blijft toenemen. Dat komt door het uit elkaar gaan van zowel gehuwde als niet-gehuwde paren met kinderen. Op 1 januari 2008 waren er 466 duizend alleenstaande ouders. Sinds 1995 is het aantal eenoudergezinnen met 30 procent toegenomen. Het CBS verwacht dat het aantal de komende jaren zal stijgen tot 494 duizend in 2016, waarna het geleidelijk weer wat zal dalen. Het aantal tweeoudergezinnen zal in die periode afnemen met 40 duizend.

De stijging van het aantal alleenstaande ouders heeft vooral te maken met het aantal samenwonenden (gehuwd en ongehuwd) dat de relatie beëindigd. Zowel het aandeel nooit gehuwde als gescheiden alleenstaande ouders is in 2008 fors hoger dan in 1995. Dat geldt zowel voor alleenstaande vaders als moeders. Van de eenoudergezinnen blijkt zowel bij vaders als bij moeders in 2008 ongeveer de helft gescheiden.

Na een (echt)scheiding blijven de kinderen doorgaans bij de moeder wonen. In totaal wonen er 356 duizend kinderen bij een gescheiden alleenstaande ouder, 15 procent van de kinderen woont bij de vader en 85 procent bij de moeder.

De helft van de alleenstaande moeders heeft slechts één kind bij zich wonen, van de alleenstaande vaders heeft driekwart één kind thuis.
Provincie:
Tag(s):