zondag, 6. april 2008 - 17:16

Aanvalsduo leidt Ajax naar zege

(Elfvoetbal) Ajax heeft zondag in Amsterdam met 4-1 gewonnen van De Graafschap. Klaas-Jan Huntelaar was met drie doelpunten de grote smaakmaker in de wedstrijd. Luis Suárez zorgde met twee assists ook vooreen belangrijke toevoeging in de basiself.

Trainer Adrie Koster vond dat de 4-1 te weinig was. "We hadden hier op de nul kunnen spelen en hadden verder uit kunnen lopen. We hadden het nog beter uit moeten spelen, zeker in de tweede helft." Over Huntelaar: "Hij heeft laten zien dat hij in bloedvorm is. Als je die scherpte ziet dan is dat genieten."

Ajax legde de basis voor de overwinning al in de eerste tien minuten van de wedstrijd. Huntelaar kopte binnen vier minuten in het doel. Nog eens vijf minuten later was het opnieuw de goalgetter die scoorde op aangeven van Suárez. Ajax leek op een heel eenvoudige overwinning af te stevenen, maar de ploeg nam gas terug. Daardoor kwam De Graafschap iets beter in de wedstrijd. Dat leidde na een goed half uur voetballen tot de 2-1 door Niklas Tarvajärvi. Huntelaar maakte echter vlak voor rust de 3-1.

In de tweede helft speelde De Graafschap wat scherper en dat zorgde ervoor dat Ajax minder mogelijkheden tot scoren kreeg. Met name topscorer Huntelaar werd scherper gedekt, waardoor die het een stuk minder makkelijk had dan in de eerste helft. Eén keer kreeg hij nog een vrije kopkans, maar was niet trefzeker. Kenneth Perez zorgde nog wel voor de 4-1, maar verder kwamen de Amsterdammers niet. De Graafschap had alle moeite met verdedigen en kwam daardoor niet echt aan aanvallen toe.

Huntelaar kwam met zijn drie doelpunten op 32 doelpunten dit seizoen. Daarmee schaarde de goalgetter zich in een rijtje met illustere topscorers van de Amsterdammers: Johan Cruijff, Ruud Geels, Wim Kieft en Marco van Basten. "Mooi dat ik dat heb benaderd, maar het liefste wil ik kampioen worden", reageerde Huntelaar nuchter.

De andere helft van het aanvalsduo zette met twee assists zijn aantal beslissende voorzetten op dertien dit seizoen. Zijn vlagen brachten met name Cerezo Fung A Wing en Jordy Buijs in verlegenheid. De twee werden met de regelmaat van de klok weggespeeld door de Uruguayaan.

Met de zege houdt Ajax nog een waterkansje over op het behalen van de titel. PSV staat vijf punten voor en er zijn nog twee wedstrijden te spelen.