zaterdag, 13. september 2008 - 23:30

ADO geeft AZ pak slaag en is koploper

(Elfvoetbal) ADO Den Haag kent een betere seizoensouverture dan zelfs de meest fanatieke fan ooit had durven dromen. Na eerst Sparta met ruime cijfers te hebben verslagen zette de ploeg van Andre Wetzel vanavond het ooit zo dynamische AZ met 3-0 aan de kant. De Haagse promovendus bezet inmiddels de eerste plaats in de eredivisie, dankzij een beter doelsaldo dan titelverdediger PSV.

AZ begon nog voortvarend aan het duel. Al binnen een paar minuten hadden de bezoekers meerdere schoten op het Haagse doel los gelaten en was het duidelijk dat Louis van Gaal zijn manschappen met een aanvallende missie het veld in had gestuurd. Gezien de thuisnederlaag van AZ in de openingsronde had Van Gaal ook weinig andere keus. De oefenmeester zal zich ongetwijfeld het vorige seizoen herinneren, toen AZ na een aantal teleurstellende resultaten in een negatieve spiraal belandde, al het zelfvertrouwen verloor en vervolgens nederlaag op nederlaag stapelde.

In dat licht was een overwinning vanavond cruciaal voor de club van Dirk Scheringa. Maar al na een kwartier spelen begonnen zich scheuren te vertonen in het aanvalsplan van AZ. ADO bemoeide zich meer en meer met het spel, en van de controle die de bezoekende club in de openingsfase had genoten bleef steeds minder over. De confrontatie tussen de oude nummer zes van de Eerste Divisie en de voormalig titelfavoriet ontpopte zich tot een rommelig en vermakelijk schouwspel, dat echter weinig serieuze kansen kende.

Pas in de blessuretijd van de eerste helft stapelden de cruciale momenten zich op. Eerst zag de AZ-defensie zich genoodzaakt met een gekunstelde volley de bal van de lijn te halen, daarna kopte Moussa Dembélé op de paal van het ADO-doel, en in de daaropvolgende counter haalde Brett Holman de doorgebroken Karim Soltani neer. De Australische international had al geel op zak, en mocht van scheidsrechter Jack Van Hulten dertig seconden eerder dan zijn ploeggenoten de kleedkamer opzoeken.

Na rust trachtte AZ de rust en controle over de wedstrijd te heroveren middels het geduldig rondspelen van de bal. Ook in die opzet werden de Alkmaarders al snel gestoord door de Haagse promovendus, dat met een overdosis energie op jacht ging naar de voorsprong. Die kwam er in de 55e minuut. De Belgische aanvaller Fabio Caracciolo ontdeed zich op de linkerflank met een reeks snelle kapbewegingen van zijn directe tegenstander en trok hard voor. Richard Knopper, die beter speelt dan in zijn beste jaren, stond op de juiste positie om de bal van dichtbij binnen te glijden. Elke hoop die AZ op dat moment nog had op een comeback werd een kwartier later finaal de grond in geboord door Yuri Cornellise, die met een harde snoekduik een voorzet van Knopper in de verre hoek werkte. Vijf minuten voor tijd maakte invaller Hursut Meric de triomf compleet door een fraaie solo zelf af te ronden.

Terwijl ADO de eerste eredivisie-zege in het nieuwe stadion vierde en zich voor het eerst sinds januari 1971 koploper van de Eredivisie mag noemen, bleef AZ vertwijfeld achter. Met de gebeurtenissen van vorig jaar in het achterhoofd, begint zich nu al de vraag op te dringen hoe lang de samenwerking met Louis van Gaal nog voort zal duren.