woensdag, 14. mei 2008 - 22:53

Advocaat pakt met Zenit de UEFA Cup

(Elfvoetbal) Dick Advocaat heeft beslag weten te leggen op de eerste Europese prijs uit zijn carrière. Zijn Zenit Sint-Petersburg toonde zich in de finale van de UEFA Cup met 2-0 te sterk voor het Schotse Glasgow Rangers, de oude club van de Nederlandse oefenmeester.

Vooraf sprak Advocaat de verwachting uit dat de Rangers met een verdedigende instelling aan de wedstrijd zouden beginnen. Die voorspelling kwam uit. De Schotten lieten het spel geheel over aan de Russen, die vervolgens veelvuldig de aanval zochten. Maar ondanks het optische speloverwicht, ontbrak het de club uit Sint-Petersburg aan uitgespeelde kansen. De Rangers bleven met gegroepeerd verdedigen knap op de been en gaven de tegenstander geen milimeter ruimte. Na tien minuten spelen in de tweede helft kregen de Schotten zelfs de eerste grote kans van de wedstrijd, maar de inzet van Barry Ferguson smoorde in de Russische verdediging.

In de 64ste werd Andrei Arsjavin namens Zenit vanaf eigen helft de diepte ingestuurd. De aanvaller omspeelde de uitgekomen doelman Neil Alexander en trachtte de bal in het doel te stiften. De mee teruggelopen Sasa Papac stond echter op tijd paraat om de inzet voor de doellijn weg te koppen.

Na 72 minuten voetballen kreeg Zenit wel beloning voor het betere spel. Het was uitblinker Arsjavin die Igor Denisov met een subtiele steekpass vrij voor Alexander zette. De middenvelder bleef vervolgens rustig en schoof zuiver binnen: 1-0.

Vanaf dat moment had Glasgow Rangers niets meer in te brengen en waren de Russen heer en meester. Dat resulteerde in een grote kans voor Konstantin Zyryanov, maar de middenvelder mikte van dichtbij op de buitenkant van de paal.

In de slotfase besloot Rangers-trainer Walter Smith zijn ploeg alles of niets te laten spelen, door Nacho Novo, Lee McCulloch en Kris Boyd als extra aanvallers binnen de lijnen te brengen. De Schotse formatie kreeg in blessuretijd nog een paar kleine kansjes, maar die werden niet benut. Het was uiteindelijk Zyryanov die als eindstation van een prachtig uitgespeelde aanval fungeerde en de winst voor de mannen van Advocaat daarmee definitief veilig stelde.

"Dit maak je waarschijnlijk maar één keer in je leven mee," aldus Advocaat. "Ik ben heel blij dat we gewonnen hebben, al is het natuurlijk ook wel zuur voor mijn oude werkgever Glasgow Rangers. Het is ongelooflijk wat we dit seizoen allemaal hebben gepresteerd. Dit is echt super."