zaterdag, 13. september 2008 - 21:25

Afellay schiet PSV naar overwinning

(Elfvoetbal) Regerend landskampioen PSV heeft ook de tweede competitiewedstrijd van dit seizoen gewonnen. De Eindhovenaren waren zaterdagavond in eigen huis met 1-0 te sterk voor Sparta Rotterdam. Aan de kant van PSV, dat de nieuwe koploper van de Eredivisie is, was Ibrahim Afellay de grote man.

De international van Nederland opende na iets minder dan een uur spelen de score na een goede individuele actie en hielp zijn ploeg daarmee over het dode punt heen. In de dertig minuten die volgden, kregen de bezoekers uit Rotterdam amper kansen in het Philips Stadion, waar PSV het spel controleerde én maakte. PSV kreeg na de 1-0 kansen in overvloed, maar was niet scherp genoeg om Sparta op een oorwassing te trakteren.

In de openingsfase van de wedstrijd kregen de toeschouwers in het Philips Stadion diverse kansen voorgeschoteld. Namens PSV was Danny Koevermans gevaarlijk en aan de andere kant van het veld ondernam Joshua John een doelpoging. Waar een attractief en interessant duel in de maak leek, verwerd de eerste helft tot een saai schouwspel. Pas in de laatste tien minuten van de eerste helft werd het weer leuk voor de fans. Ze zagen hoe aanvoerder Timmy Simons bijna de score opende (de door hem geschoten bal eindigde op de lat), waarna ook Afellay en de voor PSV debuterende Stef Nijland het door Cor Varkevisser verdedigde doel onder vuur namen.

Sparta deed in de tweede helft niet veel meer dan verdedigen en hopen op een vlijmscherpe uitbraak. Ironisch genoeg ontstond het enige doelpunt van de wedstrijd juist toen de Spartanen aan een zeldzame aanval bezig waren en zélf een counter om de oren kregen. Na een strakke pass van verdediger Dirk Marcellis ging Afellay op avontuur, waarna hij met een schuiver in de verre de 1-0 maakte. Het was voor Afellay alweer zijn derde treffer van dit seizoen. Met twee goals had hij ook een groot aandeel in de zege die PSV in de eerste competitiepartij boekte op bezoek bij FC Utrecht (1-5).

Sparta miste tegen PSV veel gewaardeerde krachten (onder anderen doelman Harald Wapenaar, verdedigers Ruud Knol, Sander van Gessel en Jerrold Promes) en was daardoor niet bij machte in Eindhoven een tegenoffensief te beginnen. Ook de ingevallen aanvallers Charles Dissels en Edouard Duplan konden niet op tegen de solide defensie van het team van trainer Huub Stevens. Het was uiteindelijk PSV dat nog een keer leek te scoren. Uit een counteraanval dacht Koevermans de score in de blessuretijd verdubbeld te hebben, maar zijn treffer werd in verband met buitenspel afgekeurd. Saillant detail: doelman Varkevisser stond nog op de helft van PSV toen Koevermans in balbezit kwam en onderweg was naar wat hij dacht dat de 2-0 was. De goalie was bij een hoekschop mee naar voren te gaan in de hoop de gelijkmaker te scoren.

PSV heeft na twee duels de maximale score en gaat met zes punten aan de leiding van de Eredivisie. Bij Sparta is er momenteel minder reden tot juichen. De Rotterdammers verloren allebei de wedstrijden dit seizoen en moeten volgende week opnieuw een uitwedstrijd afwerken. Het Arnhemse Vitesse is dan de tegenstander van de door blessures geplaagde ploeg van trainer Foeke Booy.