vrijdag, 5. december 2008 - 17:21

Afsteektijd vuurwerk bij jaarwisseling ongewijzigd

Amsterdam

Het kabinet laat de tijd waarop op oudjaarsdag vuurwerk afgestoken mag worden ongewijzigd, van 10 uur ’s morgens tot 2 uur ’s nachts. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Commissie Overlast Jaarwisseling (commissie-De Graaf). Dat schrijven de ministers Ter Horst (BZK), Hirsch Ballin (Justitie) en Cramer (VROM) vrijdag 5 december aan de Tweede Kamer.

Het beperken van de afsteektijd – bijvoorbeeld tot alleen de avond – zou betekenen dat het verbod overdag gehandhaafd moet worden, wat veel inzet van de politie zou vragen. Dat zou ten koste gaan van het bestrijden van andere overlast en ongeregeldheden.

Er komt geen milieuheffing op vuurwerk. Het kabinet verwacht dat een heffing (tenzij die zeer hoog is) weinig effect op de verkoop van consumentenvuurwerk zal hebben, terwijl de kans op het kopen van illegaal vuurwerk zal toenemen.

Rond de komende jaarwisseling worden snelrechtzittingen georganiseerd, zodat wie voor schade en overlast zorgt snel en effectief gestraft kan worden. Bovendien moeten daders uit de anonimiteit worden gehaald. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van camera’s en het actief bekend maken aan overlastgevers dat zij tijdens de jaarwisseling bij de politie in beeld zijn.

De aandacht van gemeenten moet zich richten op ‘hot spots’ – plaatsen als pleinen en kruispunten die kwetsbaar zijn voor ongeregeldheden – en op ‘hot shots’, de (potentiële) daders.

Voor de aanpak van ongeregeldheden tijdens oud en nieuw zijn geen nieuwe wettelijke instrumenten nodig. Ook een landelijk plan van aanpak heeft geen zin, want de situatie verschilt per regio, stad en dorp. Wel nodig is een stevige samenwerking tussen politie, hulpverleningsdiensten en gemeente, die al ruim vóór de jaarwisseling begint.

Daarom heeft minister Ter Horst het rapport van de commissie-De Graaf ook direct na publicatie al naar gemeenten, politie- en brandweerkorpsen en ambulancediensten gestuurd. De gemeenten voeren de regie over de voorbereiding en maken afspraken in de Veiligheidsregio.

In december start een publiekscampagne tegen agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Voor een deel zal die specifiek ingaan op hulpverleners en de jaarswisseling.
Provincie:
Tag(s):