woensdag, 29. oktober 2008 - 21:58

Ajax ontsnapt in hel van Heracles

(Elfvoetbal) Ajax heeft woensdag in Almelo met 3-1 gewonnen van Heracles. De Amsterdammers hadden alle moeite met de sterk spelende tegenstander. Pas in de rumoerige slotfase besliste Klaas-Jan Huntelaar met twee doelpunten de wedstrijd: 3-1.

Heracles was, door haar enorme opportunisme, gedurende lange tijd in de wedstrijd de beste ploeg. Het had alleen de pech dat het al sinds de tweede minuut door een doelpunt van Luis Suarez op achterstand kwam.

Daarna ontspon zich een heroïsch voetbalduel waarin Ajax uiteindelijk de zege voor de poorten van de hel wegsleepte. Het zag er lange tijd niet naar uit dat Ajax de wedstrijd zou gaan winnen. Zeker niet nadat Heracles in de eerste helft nog op gelijke hoogte kwam door een schot van Jan Wuytens al binnen een halfuur.

Na het doelpunt was het Heracles dat de scepter zwaaide. Via met name Willy Overtoom en Darl Douglas in de eerste helft. Uitblinker vanaf het middenveld was Ricky van den Berg. De man beheerste het hele middenveld en had zelf twee keer de kans de wedstrijd voor zijn ploeg te winnen.

De eerste keer was na een klein kwartier in de tweede helft. Hij schoot keihard op de lat bij een vrije trap. Binnen tien minuten gingen de billen van de Ajacieden weer tegen elkaar. Weer een vrije trap vanaf een nog net iets mooiere plek. Ricky van den Bergh was opnieuw heel gevaarlijk dicht bij een goal. Via de lat en de paal vloog de bal alleen terug het veld in.

Ajax kwam tien minuten daarna toch op voorsprong door een doelpunt van Huntelaar, op aangeven van uitblinker Luis Suarez. Daarna ontstond een opstootje om de bal. Doelman Martin Pieckenhagen wilde de bal uit het doel pakken, Suarez wilde dat ook. Van den Bergh sloeg daarna Suarez op het hoofd. De Ajacied kreeg geel, de Heraclied rood, waarmee de wedstrijd een kwartier voor tijd echt beslist was.

Trainer Gert Heerkes was bijzonder teleurgesteld in Van den Bergh, die met zijn acties zowel postief als negatief uitblonk. "Door dat akkefietje was het gebeurd met ons. Het is een domme actie van hem, ik heb het al vaker met hem daarover gehad. Ik ben teleurgesteld dat hierdoor de wedstrijd voorbij was."

Dat Huntelaar ook nog de 3-1 maakte was voor de statistieken. Ajax kwam goed weg en pakte daarmee terloops de eerste uitzege van het seizoen, al moest het die wegslepen voor de poorten van de hel.