vrijdag, 15. februari 2008 - 23:23

Ajax overtuigt één helft tegen futloos Sparta

(Elfvoetbal) Ajax heeft vrijdagavond een degelijke overwinning geboekt op een zwak opererend Sparta. De Amsterdammers speelden de eerste 45 minuten bij vlagen uitstekend, kwamen 5-1 voor en leken de Rotterdammers op de grootste nederlaag ooit te trakteren. Een minder leuke tweede helft zorgde uiteindelijk voor een 6-2 eindstand.

Beide ploegen begonnen rustig aan de wedstrijd. Zowel de Amsterdammers als de bezoekers weigerden initiatief te nemen. Naarmate het spel vorderde kwam de ploeg van Adrie Koster beter in het spel. In de 10e minuut kreeg Kenneth Perez een grote kans, maar zijn poging ging voorlangs. Vier minuten later was het wel raak. Johnny Heitinga schoof voor de eerste maal in, passeerde een tegenstander en haalde doeltreffend uit.

De voorsprong deed de thuisploeg zichtbaar goed. Sparta daarentegen kwam er niet aan te pas. Typerend voor het spel van de Rotterdammers was hoe Sjaak Polak in de 29ste minuut een hoekschop weggaf, omdat hij de bal niet kwijt kon. Uit de spelhervatting verdubbelde Klaas-Jan Huntelaar de score. Twee minuten later was het opnieuw raak. Albert Luque schoot vanaf het strafschopgebied en zijn inzet werd slecht verwerkt door Sander Westerveld. Rasmus Lindgren was het eerste bij de bal om de blunder van de Sparta-doelman af te straffen.

Totaal uit het niets deed het elftal van Foeke Booy iets terug. Daryl Roberts controleerde een vrije trap van Polak uitstekend en schoot prima diagonaal de bal achter Maarten Stekelenburg. Ajax bleek niet onder de indruk. De defensie van de bezoekers werd met regelmaat en gemak uitgespeeld en via Heitinga en Perez liepen de Amsterdammers uit naar een 5-1 score voor de rust.

De thuisploeg leek op jacht te gaan naar een monsterzege, zeker in ogenschouw genomen dat het elftal vorig jaar één doelpunt te kort kwam om tot kampioen van Nederland te worden gekroond. Maar niets bleek minder waar. Het tempo ging omlaag en Sparta kwam iets beter in de wedstrijd.

Tot grote kansen leidde het niet. Het spektakel zat in de staart van de wedstrijd. Perez haalde een voorzet van Bruno Silva direct uit de lucht en schoot prachtig raak. De mooiste van de avond kwam van de voet van Marvin Emnes. De aanvaller stopte al zijn frustratie in een afstandschot en verschalkte Dennis Gentenaar, die na de rust Maarten Stekelenburg in het doel verving, met een prachtig uithaal in de kruising.

Ajax bezet door de overwinning alleen de tweede plaats in de Eredivisie. Sparta zit in de zorgen. De ploeg blijft 15e, maar heeft een geringe voorsprong op de nummers 16 tot 18.