zondag, 9. november 2008 - 19:53

Ajax wint eindelijk overtuigend

(Elfvoetbal) Voor de eerste keer dit seizoen is Ajax erin geslaagd een opponent met ruime cijfers te verslaan. In de Amsterdam Arena won de aardig spelende recordkampioen met 5-2 van Sparta. Daarmee tilt Ajax het aantal overwinningen op rij naar vijf, voldoende om samen met NAC en AZ lijstaanvoerder in de Eredivisie te blijven.

In tegenstelling tot veel van de vorige Amsterdamse zeges, die voornamelijk dankzij een gesloten defensie en enkele gelukkige momenten voorin tot stand kwamen, etaleerde de ploeg van Marco van Basten tegen Sparta prima voetbal. Met name in de eerste helft hadden de bezoekers geen antwoord op het dynamische spel van de thuisclub, dat in Jan Vertonghen als doorschuivende verdediger de meest gevaarlijke man kende.

De andere uitblinker bij Ajax was smaakmaker Luis Suarez, die bij de eerste vier doelpunten van de thuisclub betrokken was. Na dertien minuten spelen passte de Uruguyaan de bal fraai met buitenkant naar rechtsbuiten Kennedy Bakircioglu, die de bal panklaar legde op het hoofd van Klaas-Jan Huntelaar: 1-0. Acht minuten later was het de beurt aan Suarez zelf om de voorsprong te verdubbelen. De aanvaller, die later in de wedstrijd weer eens een gele kaart pakte met een schwalbe, draaide vanuit een lastige hoek de bal prachtig om doelman Harald Wapenaar heen.

Toch verliep niet alles vlekkeloos voor de Amsterdammers. In de 38e minuut verstaptte Huntelaar zich, waarbij de linkerenkel van de spits volledig dubbelklapte. De aanvoerder van Ajax kon niet verder en hinkte, ondersteund door twee man, richting de kleedkamer. Op instructie van Van Basten werd zijn positie in de voorhoede ingenomen door, opvallend genoeg, Evander Sno. De van origine verdedigende middenvelder vervulde die rol meteen met verve en had slechts drie minuten nodig om het net te vinden. Een harde kopbal van Suarez werd gekeerd door Wapenaar, waarna Sno met een volley de rebound in het dak van het doel werkte: 3-0.

Sparta was tot aan de rust niet verder gekomen dan een aantal wanhopige afstandsschoten, maar liet zich in de tweede helft wat meer gelden. Nadat Ajax de grip op de wedstrijd tijdelijk liet vieren scoorde Joshua John uit de rebound. Het doelpunt van Sparta markeerde het einde van een maandenlange reeks zonder tegentreffers in de Arena. Aangeslagen was de thuisclub echter allerminst, getuige de 4-1 een kwartier later. Suarez gebruikte opnieuw de buitenkant van zijn rechtervoet om de bal met een curve bij Kennedy te krijgen, die met een kopbal zijn eerste goal van het seizoen liet aantekenen. In de slotfase bepaalden invaller Leonardo en Spartaan Yuri Rose de eindstand op 5-2.

Al met al beleefde Ajax een prima generale voor de kraker tegen PSV van volgende week. Belangrijkste vraag in de komende zal zijn of Ajax tegen die tijd kan beschikken over Huntelaar. De spits is dit seizoen nog niet bepaald in goede doen, maar met de gemankeerde Sno als enig beschikbaar alternatief zullen Ajax-supporters vrezen voor een lang herstel van de aanvoerder.