zondag, 30. maart 2008 - 12:04

Ajax wint geflateerd van SC Heerenveen

(Elfvoetbal) Ajax heeft zaterdagavond met veel pijn en moeite het uitduel bij SC Heerenveen winnend afgesloten. De Amsterdammers hadden het mindere van het spel, maar door een uitermate zwakke afronding aan Friese zijde ging het elftal van Adrie Koster er met de winst vandoor: 2-4.

De bezoekers begonnen feller aan het duel. Er lag veel ruimte op het veld, waar de Amsterdammers het beste gebruik van maakten. Na zeven minuten kreeg Luis Suarez de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. De Uruguayaan kopte achterwaarts op doel, maar met een katachtige reflex hield Rob van Dijk zijn doel schoon.

Na een kwartier kwam Heerenveen beter in de wedstrijd en nam het de controle over de wedstrijd geleidelijk over. De Friezen kregen via Michael Bradley en Miralem Sulejmani een aantal mogelijkheden, maar beiden hadden het vizier niet op scherp staan. Aan de andere kant werd Klaas-Jan Huntelaar gevaarlijk aan Ajax-zijde. De spits leek de voorsprong binnen te schieten, maar doordat hij in de weg werd gelopen door ploeggenoot Suarez, schoot de aanvaller voorlangs.

Vlak voor rust waren de Amsterdammers dan toch trefzeker. Michal Å vec ging opzichtig in de fout en zag dat door zijn toedoen Huntelaar een levensgrote kans kreeg. De spits zag zijn inzet gered worden door Van Dijk, maar Suarez wist de doelman in de herkansing wel te verschalken en schoot zijn ploeg naar een 0-1 voorsprong.

Na de thee joeg de thuisploeg op de gelijkmaker. De Friezen waren meerdere keren dichtbij. In de 51ste minuut raakte Sulejmani de lat en twee minuten later schoot de Serviër op de paal. In de 55ste minuut zocht Ajax voor de eerste maal in de tweede helft de aanval en het leverde direct een strafschop op. Gianni Zuiverloon haalde totaal onnodig de opgekomen Jan Vertonghen onderuit en scheidsrechter Pieter Vink kon niet anders dan een penalty toekennen. Kenneth Perez ging achter de bal staan, bleef koel en schoot beheerst binnen; 0-2.

Twee minuten na de 0-2 had Sulejmani de aansluitingstreffer op het hoofd, maar wederom raakte de aanvaller het aluminium. In de 60ste minuut had de rappe Serviër dan toch het geluk. Na een zwakke aanname kon de spits toch door en schoof de bal achter de sluitpost van de Amsterdammers.

Lang mochten de Friezen niet genieten van de aansluitingstreffer, want een minuut na de treffer van Sulejmani was Huntelaar trefzeker. De topscoorder van Ajax wist tussen twee man in de bal met het hoofd keurig achter Van Dijk te plaatsen.

Sulejmani kreeg nog meerdere malen opgelegde kansen, maar de aanvaller kreeg de bal niet meer achter Stekelenburg. Kort voor tijd speelde Suarez zijn directe tegenstander uit, behield het overzicht en gaf Huntelaar een niet te missen kans. De spits tikte de bal eenvoudig binnen en Ajax liep uit naar 1-4. Danijel Pranjic wist de pijn voor Heerenveen nog enigszins te verzachten door met een droge schuiver 2-4 binnen te schuiven, maar de Friezen zullen vooral treuren om de grote hoeveelheid kansen die de ploeg omzeep hielp.