zondag, 24. februari 2008 - 18:24

Ajax wint weer eens van NAC Breda

(Elfvoetbal) Ajax heeft zondagmiddag met veel pijn en moeite de uitwedstrijd bij NAC Breda gewonnen. De Amsterdammers gingen dit seizoen al twee keer ten onder tegen de Bredase opponent, maar ditmaal wist de ploeg van Adrie Koster de Brabanders wel te verslaan: 2-3.

De beste mogelijkheden waren voor de thuisploeg in het begin van de wedstrijd. Na een prachtige actie van Anthony Lurling schoot Matthew Amoah in de achtste minuut in het zijnet, terwijl Rogier Molhoek acht minuten later zag hoe zijn vrije trap uitstekend werd gered door Maarten Stekelenburg.

Klaas-Jan Huntelaar onderscheidde zich weer eens door in de 21ste minuut uit de eerste kans voor de Amsterdammers te scoren. De spits liep zich slim vrij en knikte een prima aangesneden voorzet van Edgar Davids goed binnen. Door de treffer beëindigde Huntelaar de recordreeks van Jelle ten Rouwelaar. De doelman heeft het clubrecord wel scherper gezet met 536 minuten zonder tegentreffer.

Met het publiek achter zich gingen de Bredanaren hartstochtelijk opzoek naar de tegentreffer, maar tot kansen leidde het niet. De ploeg van Adrie Koster kreeg het spel van de tegenstander steeds beter onder controle en de Amsterdammers bleven eenvoudig overeind. Davids was nog dichtbij de 0-2, maar zijn kopbal was te zwak om Ten Rouwelaar nogmaals te passeren en met een ruimere voorsprong de rust in te gaan.

Met Fouad Idabdelhay voor Joonas Kolkka kwam er een fel en strijdend NAC Breda uit de kleedkamer. Slechts enkele seconden na de aftrap Was Amoah al dichtbij een treffer, maar Stekelenburg hield zijn ploeg op de been. In de 50ste minuut was de Ghanees wel trefzeker. Een vrije trap van Csaba Fehér werd door de aanvaller goed ingekopt en hij liet Stekelenburg ditmaal wel kansloos.

Acht minuten later mocht Fehér weer een assist bijschrijven. De Hongaar legde ditmaal de bal panklaar op het hoofd van Rob Penders, die geheel vrijgelaten de thuisploeg op voorsprong zette.

De bezoekers leken rijp voor de slacht, maar een toevalstreffer van Urby Emanuelson in de 76ste minuut gooide de wedstrijd weer volledig open. De linkshalf profiteerde van slecht verdedigen in de NAC-defensie en schoot via Patrick Zwaanswijk de bal achter Ten Rouwelaar. Zes minuten later kwamen de Amsterdammers zelfs op voorsprong. Johnny Heitinga kopte uit een hoekschop de bal achter Ten Rouwelaar.

De slotfase bleef nog spannend, omdat Siem de Jong en Huntelaar weigerden NAC Breda de genadeklap uit te delen, maar de krachten bij de thuisploeg waren weggevloeid en een verdiend punt zat er voor de Brabanders niet in.