woensdag, 13. augustus 2008 - 23:06

Arsenal maakt einde aan CL-droom FC Twente

(Elfvoetbal) De Champions League is ver weg voor FC Twente. In de voorronde van het miljoenenbal bleek het Engelse Arsenal met 0-2 een maatje te groot.

Twente begon zonder vrees en ontzag aan de wedstrijd en zette Arsenal goed vast. Toch lag het gevaar van een snelle Engelse uitval op de loer, maar Emmanuel Adebayor bevond zich meerdere malen in buitenspelpositie. Bovendien speelden Douglas en Robbie Wielaert centraal achterin de defensie een sterke partij, waardoor de thuisploeg de bovenliggende partij was.

Twente stichtte het meeste gevaar via de flanken, waar vooral de snelle Eljero Elia een plaag was voor de verdediging van Arsenal. Na 25 minuten spelen kregen de Tukkers de eerste kans van de wedstrijd. Romano Denneboom speelde zich via een individuele actie knap vrij, maar schoot uit kansrijke positie over het Londense doel heen. De grootste mogelijkheid was tien minuten later voor de ongelukkig spelende Marko Arnautovic. Na een goede steekpass van Denneboom dook de Oostenrijker vrij op voor doelman Almunia. Nadat de aanname al niet goed was, schoot de aanvaller tegen het lichaam van de goalie op, waar afleggen op de vrijstaande Elia wellicht een betere optie zou zijn geweest.

Het bleken dure missers voor FC Twente, dat in de tweede helft niet meer hetzelfde niveau wist te halen. De Tukkers speelden slordiger en kwamen steeds verder in de verdrukking. Een Engels doelpunt hing in de lucht en zou na 63 minuten ook vallen. Na een vrije trap van Robin van Persie kroop William Gallas sluw voor zijn tegenstander Wielaert en zag de bal via zijn lichaam in het doel verdwijnen: 0-1.

Deze klap zou Twente niet meer te boven komen. Acht minuten voor tijd gooiden de bezoekers het duel definitief in het slot. Edson Braafheid kreeg geen vat op Theo Walcott, die goed het overzicht behield en Adebayor van dichtbij in staat stelde 0-2 binnen te schieten.

Voor FC Twente wordt het in Londen een onmogelijke opgave om nog deelname aan de Champions League veilig te stellen. De Tukkers zullen genoegen moeten nemen met de UEFA Cup. Toch viel er in blessuretijd nog iets positiefs te melden uit Enschede. Patrick Gerritsen maakte na ruim twee jaar blessureleed zijn rentree in het eerste elftal. De aanvaller werd met luid gejuich ontvangen.