woensdag, 23. april 2008 - 22:39

Barça kan niet, Man United wil niet: 0-0

Op bezoek bij FC Barcelona heeft Manchester United gekregen waar het voor kwam: een gelijkspel. De Engelsen misten al snel een penalty en lieten het initiatief aan de thuisploeg. Maar de mannen van Frank Rijkaard hadden te weinig creativiteit om het United echt lastig te maken: 0-0.

Het duel tussen de twee Europese grootmachten begon spectaculair. Al in de tweede minuut kopte Cristiano Ronaldo tegen de uitgestoken hand van Gabriel Milito in het strafschopgebied. De Zwitserse scheidsrechter Busacca kon weinig anders dan een penalty geven. Milito leidde Ronaldo nog even af en dat hielp, want het Portugese wonderkind plaatste de bal naast de kruising.

Dat betekende een klap voor Man United, dat op papier aanvallender voor de dag kwam dan Barcelona. Frank Rijkaard had Bojan Krkic en Thierry Henry op de bank gelaten en met Andrés Iniesta voor wat meer zekerheid gekozen op links. In de praktijk had Barça ruimschoots het meeste balbezit en kwam er van Manchester-aanvallen weinig terecht. Opmerkelijk was dat zelfs de spitsen Wayne Rooney en Carlos Tevez verdedigend werk moesten verrichten.

Ondanks het vele balbezig kwam de thuisploeg niet echt dicht in de buurt van het doel van Edwin van der Sar. Kansrijke situaties over de flanken werden niet goed uitgespeeld en de gevaarlijkste man, Lionel Messi, kreeg vaak dubbele dekking. De Engelsen waren in de eerste helft nog één keer gevaarlijk. Ronaldo pikte een slordige breedtepass van Iniesta op, maar liet zich in duel met Milito veel te makkelijk vallen, waardoor hij geen nieuwe strafschop kreeg.

Na rust kwam Barcelona wel dichter in de buurt van de Nederlandse doelman. Eerst kwamen Eto’o en Messi er samen niet uit en niet veel later knalde Eto’o in het zijnet. Iets dat Carrick een minuut later deed namens Manchester, dat Van der Sar na een uur zag redden op een schot van Xavi. Daarna moest Messi, die kennelijk niet helemaal fit meer was, het veld ruimen voor het 17-jarige supertalent Bojan Krkic.

Deco, die voor het eerst sinds zeven weken weer een wedstrijd speelde, mocht tot de 77ste minuut blijven staan. Thierry Henry was zijn vervanger. De Fransman was dicht bij de winnende goal, maar zijn daverende schot eindigde op de vuisten van Van der Sar. Man United zette er maar bar weinig tegenover. Rooney bleef maar aan de rechterkant hangen, Tevez was in aanvallend opzicht onzichtbaar en Ronaldo was na zijn gemiste penalty vooral bezig met zeuren op de scheidsrechter, die het duel voortreffelijk leidde.

Manager Ferguson leek het weinig te kunnen schelen. De Schot loopt lang genoeg mee om te weten dat 0-0 bij Barcelona geen slechte uitgangspositie is voor de return, volgende week dinsdag in Manchester. Gezien het geringe aantal gecreëerde kansen moet ook Rijkaard realistisch zijn en zich tevreden stellen met het doelpuntloze gelijkspel. Dinsdag zullen beide ploegen op jacht moeten naar een goal. De return lijkt daarom bij voorbaat al interessanter te worden dan het onderhoudende, maar weinig spectaculaire gevecht van woensdagavond.