woensdag, 9. april 2008 - 23:33

Barcelona en Manchester Utd. naar de halve finale

(Elfvoetbal) Schalke 04 heeft Barcelona niet kunnen verrassen in de kwartfinale van de Champions League. De Duitsers waren sterker in de openingsfase, maar ontbeerden het geluk om tot score te komen. In het vervolg bleef Barça overeind zonder echt goed te spelen, zeker na de goal van Yaya Touré: 1-0.

In de openingsfase gebeurde er al meer dan tijdens de hele vorige wedstrijd in Gelsenkirchen. Eerst mikte Bojan Krkic over namens Barcelona, maar daarna nam Schalke het heft in handen. Victor Valdes redde met veel moeite op een afstandsschot van Halil Altintop en zag daarna pogingen van Kevin Kuranyi en Jermaine Jones naast verdwijnen. Even later kwamen Gerald Asamoah en Kuranyi net te kort om de openingstreffer binnen te werken.

Toen de 75.000 kritische toeschouwers in Nou Camp hun onvrede uitten door middel van gefluit, kroop Barça wat meer uit haar schulp. Xavi faalde oog in oog met Manuel Neuer. Twee minuten voor rust kwam de thuisploeg op gelukkige wijze op voorsprong. Bojan gaf voor vanaf rechts, Marcelo Bordón blokte de bal, die bovenop de lat viel, precies voor de voeten van Yaya Touré, die de bal met links door de benen van Neuer schoot: 1-0.

Dat betekende dat Schalke na rust nog twee keer zou moeten scoren, maar eigenlijk zat dat er nooit in. De ploeg van Mirko Slomka leek gebroken en had simpelweg te weinig kwaliteit om het Barcelona nog echt lastig te maken. Daarom was het wachten op een tweede Catalaanse treffer. Andrés Iniesta was dichtbij met een geplaatst schot, maar Neuers vingertoppen voorkwamen de 2-0. Ook Xavi zag zijn afstandsknal worden gekeerd door de Duitse doelman.

In het laatste kwart kende de wedstrijd weinig opwinding meer. Het Spaanse publiek ging nog het meest uit zijn dak toen Rijkaard na 73 minuten de sterk spelende Bojan naar de kant haalde ten faveure van Giovani. Dat kwam hem op een fluitconcert te staan en ook de befaamde witte zakdoekjes kwamen tevoorschijn. Het publiek werd na die wissel niet vrolijker. Barcelona kreeg voldoende mogelijkheden op een tweede treffer, maar speelde een aantal overtalsituaties erg slordig uit.

Manchester United heeft zich zoals verwacht geplaatst voor de halve finale. Na de 0-2 overwinning bij AS Roma wonnen de Engelsen ook in eigen stadion: 1-0. Carlos Tévez kroonde zich tot matchwinner. Met een gemiste penalty was Daniele de Rossi de schlemiel aan Italiaanse kant.

United-manager Alex Ferguson leek vooraf al te vertrouwen in plaatsing voor de halve finale. De Schot liet zijn sterspelers Cristiano Ronaldo en Wayne Rooney op de bank en ook Patrice Evra hoefde niet in actie te komen. Desondanks stond er nog steeds een uitstekende ploeg op de grasmat van Old Trafford.

Hoewel AS Roma móest, was het Man United dat driftig op zoek ging naar de openingstreffer. Carlos Tévez en Ryan Giggs vonden echter doelman Doni op hun weg. Ook van der Sar moest een keer reddend optreden. Na een klein half uurtje leek hij opnieuw een redding te moeten verrichten, toen Daniele de Rossi een strafschop mocht nemen. Die was op dubieuze verkregen nadat Alessandro Mancini gretig naar de grond ging in duel met Wes Brown, die de bal leek te spelen. Van der Sar hoefde echter niet in actie te komen, omdat De Rossi het buitenkansje verprutste. De Italiaanse international schoot de penalty hoog over.

Ook in de tweede helft was Van der Sar niet te verslaan. Kort na rust liet hij een schot van Simone Perrotta los, maar was hij net op tijd om de instormende Mirko Vucinic van scoren af te houden. Ook Manchester zocht regelmatig de aanval en kwam in de zeventigste minuut zelfs tot scoren. Owen Hargreaves gaf een afgemeten voorzet vanaf rechts, die door Tévez al vallend in de verre hoek werd binnengekopt: 1-0.

In de slotfase ging het publiek alleen nog op de banken voor Gary Neville. De 33-jarige verdediger maakte na een kleine dertien maanden zijn rentree voor United. Vanwege een hardnekkige enkelblessure had de routinier sinds 17 maart 2007 geen wedstrijd meer gespeeld. Rio Ferdinand maakte een mooi gebaar door Neville meteen de aanvoerdersband te geven.

United kan zich nu op gaan maken voor een dubbele confrontatie met Barcelona. De halve finales worden gespeeld op 22 of 23 en 29 of 30 april.
Categorie:
Tag(s):