dinsdag, 4. november 2008 - 16:24

Beter zicht op zuurstoftekort hersenen

Arnhem

Nieuwe technologie kan helpen een zuurstoftekort in de hersenen eerder en beter op te sporen. Deze ischemie is een belangrijke oorzaak voor de ongeveer 40.000 herseninfarcten die per jaar optreden in Nederland.

In het project ViP-Brain Networks waarin onderzoekers van de Universiteit Twente samenwerken met collegas van het UMC St. Radboud en het FC Donders Instituut in Nijmegen, worden daarom tools ontwikkeld die preventie, diagnose, therapie en revalidatie een belangrijke stap vooruit helpen. Het project krijgt een subsidie van 2,3 miljoen euro uit het programma Pieken in de Delta van het ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland en Overijssel.

Wetenschappelijk directeur Peter Vooijs (Technische Geneeskunde) heeft daarvoor op 3 november een cheque ontvangen uit handen van EZ-minister Maria van der Hoeven.

In het project willen de onderzoekers, samen met partners uit het bedrijfsleven, onder meer nieuwe meetmethoden, gebaseerd op EEG en fMRI, ontwikkelen die inzicht geven in de rol van zuurstof bij het functioneren van het brein. Maar het gaat verder: technologie kan bijvoorbeeld ook helpen bij het monitoren van patinten op afstand en bij de revalidatie.

Daarnaast ziet prof. Peter Vooijs boeiende mogelijkheden in het onderwijs aan toekomstige zorgprofessionals: Voor onze opleiding Technische Geneeskunde willen we een geavanceerd driedimensionaal mensmodel ontwikkelen, een virtuele patint (ViP), die behalve in het onderwijs, ook kan helpen bij diagnose en therapie. De nieuwe kennis van het brein past hier straks uitstekend in. Het project is daarnaast gericht op een snelle valorisatie van nieuwe kennis. Daarvoor werken de onderzoekers uit Twente en Nijmegen samen met drie industrile partners: Siemens en de spinoff bedrijven Advanced Neurotechnology BV en Twente Medical Systems International.

ViP-Brain Networks bundelt op deze manier een aantal sterke krachten in Oost-Nederland: reden genoeg voor het Ministerie van Economische Zaken en de provincies Overijssel en Gelderland om geld te steken in het project. Zij doen dit via het programma Pieken in de Delta, de gebiedsgerichte economische agenda van Nederland. Met het totale project is ruim 5 miljoen euro gemoeid, de subsidie uit Pieken in de Delta bedraagt 2,3 miljoen.
Provincie:
Tag(s):