dinsdag, 1. januari 2008 - 15:03

Bijzondere jaarwisseling in Drenthe

Regio

Politie Drenthe kijkt terug op een heel bijzondere jaarwisseling, de oorzaak daarvan was vooral de dichte tot zeer dichte mist die het werk van politie en hulpverleningsdiensten buitengewoon bemoeilijkte. De mist zorgde voor gevaarlijke situaties op de A-37 en A-28. De georganiseerde feestelijkheden in de provincie gingen echter gewoon door.

De oudejaarsnacht blijft voor de politie de drukste nacht van het jaar. In totaal moest de politie op oudejaarsdag en – nacht 628 meldingen afwerken. Toch waren dit, mogelijk mede door de dichte mist, ruim 140 meldingen minder dan vorig jaar. Zowel in de periode vooraf als in de nacht zelf werd nauw en op zeer goede wijze samengewerkt met gemeenten, brandweer en andere bij de jaarwisseling betrokken partijen. Zo werden in Zuid-Oost en Zuid-West enkele surveillance- en brandweerauto’s bemand door mensen van politie, brandweer en gemeente. Bij branden ging de politie mee om waarnodig brandweermensen te beschermen

In de nacht betroffen de meeste meldingen branden en vuurwerkoverlast. De vele grote en vaak gevaarlijke ‘Vreugdevuren’ van voorgaande jaren bleven echter uit. De politie ziet dit als een direct gevolg van de preventieve aanpak van gemeenten en politie. Deze vuren mogen nu alleen als er vergunning voor is afgegeven. Op andere plaatsen verzamelde rommel is snel en al voor de oudejaarsnacht opgeruimd.

In Assen vlogen meerdere auto’s in brand. Drie daarvan in de parkeergarage bij een appartementencomplex aan de Overcingellaan. Er ontstond een sterke rookontwikkeling waardoor uiteindelijk 33 personen uit 17 appartementen werden geëvacueerd. Eén bewoner is met ademhalingsklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. De bewoners zijn opgevangen in het Van der Valk hotel in Assen.

Ondanks de overvloed aan waarschuwingen belandden toch weer twee personen ernstig gewond in het ziekenhuis. In Assen kreeg een 46 jarige man uit die plaats vuurwerk in zijn gezicht. In Annen gebeurde dat bij een 39 jarige man uit Anderen. Beiden zijn met ernstige brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis waarvan één naar het brandwondencentrum in Groningen.

Tijdens de zeer dichte mist ontstonden op oudejaarsavond rond 19.30 uur vier aanrijdingen op beide rijbanen van de A-37 tussen Hoogeveen en Nieuwlande. Daarbij waren 11 voertuigen betrokken. Eén persoon raakte licht gewond. De dichte mist zorgde voor een levensgevaarlijke situatie voor stilstaand verkeer en hulpverleners. Daarop is de A-37 in beide richtingen een tijdlang afgesloten totdat de weg weer vrij was. Rond 04.00 uur ontstonden op de A-28 ter hoogte van het spoorwegviaduct bij Hoogeveen twee aanrijdingen met meerdere auto’s. Hierbij raakte niemand gewond. Ook bij een tiental andere verkeersongevallen vielen geen gewonden.

Door de zeer dichte mist is het busvervoer naar het oudejaarsfeest in Hoogeveen, in opdracht van de Burgemeester vanaf 01.00 uur stopgezet. Om 06.00 uur was het weer verantwoord om te rijden waardoor de terugreis voor veel feestvierders toch nog weer normaal verliep. Voor gestrande reizigers is het gemeentehuis van Hoogeveen enkele uren opengesteld.

Er waren geen noemenswaardige ordeverstoringen. Door onderlinge ruzies en huiselijk geweld hield de politie in totaal zes personen aan. Voor zover bekend raakte niemand ernstig gewond. Ook het gedrag naar politie en hulpverlening viel niet op. Slechts één persoon werd aangehouden voor het beledigen van agenten. Er zijn twee vuurwerkpistolen in beslag genomen.
Provincie:
Tag(s):