donderdag, 24. juli 2008 - 23:46

Blauw-alg ontdekt

Zoetermeer

In de wateren rond Zoetermeer is op diverse plaatsen cyanobacteriën, oftewel blauw-alg, ontdekt. Het gaat onder meer om de Noord-Aa en de Plassen van Vlietland.

Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Ze komen vooral voor in zoet, stilstaand water van vijvers, maar ook in zwemplassen. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, gaan ze afsterven. Blauwalg vormt dan een groenachtige, stinkende brei.

Bij het afsterven produceert blauwalg giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Deze komen altijd via de mond het lichaam binnen en veroorzaken vaak enorme klachten als hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree en koorts. De blauw-alg kan niet door de huid worden opgenomen.

De mogelijkheid bestaat dat de bacterie zich de komende warme dagen verder ontwikkelt en ook in andere recreatieplassen en zwemwateren de kop op zal steken. Van een zwemverbod is vooralsnog geen sprake maar er wordt gewaarschuwd goed op te letten bij het zwemmen en ervoor te zorgen dat men zeker geen water in de mond krijgt, ook honden kunnen bij het zwemmen behoorlijk ziek worden van de blauwalg.
Provincie:
Tag(s):