vrijdag, 11. januari 2008 - 0:57

Burgemeesterskandidaten debatteren over Airport en PSV

Eindhoven

De Eindhovense Burgemeesterskandidaten Leen Verbeek en Rob van Gijzel hebben tijdens een rechtstreekse TV-uitzending van de regionale zender RTV10 uitvoerig gedebatteerd over de Eindhovense luchthaven Eindhoven Airport en de herfinanciering van voetbalclub PSV.

Zo vond Rob van Gijzel bijvoorbeeld dat er geen oefeningen met gevechtsvliegtuigen vanaf vliegbasis Eindhoven meer moeten plaatsvinden. Van Gijzel vindt dar er alleen nog in uitzonderlijke gevallen met militaire toestellen geoefend moet kunnen worden, zodat er meer ruimte kan ontstaan voor de burgerluchtvaart.

Leen Verbeek kon zich daar niet in vinden en vond dat de gemeente een zekere verantwoordelijkheid heeft op het gebied van luchtvaart en leger. Toch vinden beide kandidaten dat de Eindhovense Luchthaven moet kunnen groeien, maar wel in beperkte mate.

Ook kwam PSV aan bod in het debat. De kandidaten hadden ieder hun eigen uitgesproken mening over ondermeer een mogelijke gemeentelijke herfinanciering van het Philips Stadion. Van Gijzel vindt dat de club zichzelf moet kunnen bedruipen en vindt het onverstandig om daar geld van de gemeente in te gaan steken.

Verbeek vond in zichzelf geen tegenstander van de herfinanciering, maar vindt wel dat er met de gemeenteraad afspraken gemaakt moeten worden over de risico's die het mogelijk met zich mee kan brengen.

Het debat in Eindhoven werd niet echt heel spannend. Op het laatst kwam Verbeek met een sneer in de richting van Van Gijzel. "En wie nog eens een andere poll wil zien, raad ik aan eens op googlefight.com mijn naam en die van Rob van Gijzel in te tikken. Dan ziet u het aantal hits wereldwijd.", zo zei de huidige burgemeester van Purmerend voor de camera's. Van Gijzel staat in zijn statistieken daar op 19.600 terwijl Verbeek op 104.000 staat.

Van Gijzel streed door met zijn netwerk in Den Haag aan te prijzen, waar hij tot 2002 als kamerlid in de Tweede Kamer zat. Daarnaast zei Van Gijzel een goed politicus te zijn. Verbeek had daarop het verweer dat "Burgemeesters zijn geen politieke bestuurders, maar procesmanagers".
Provincie:
Tag(s):