woensdag, 25. juni 2008 - 22:55

Duitsland worstelt zich langs Turkije

(Elfvoetbal) De eerste helft was om van te smullen. Verrassend genoeg waren het de Turken die hiervoor verantwoordelijk waren. De geoliede vechtmachine brak keer op keer door de Duitse laatste linie. Baltovernaar Kazim-Kazim schoot na een kwartier tegen de lat. Acht minuten later was het wederom Kazim die zijn poging tegen het houtwerk uiteen zag spatten. De middenvelder kon dit keer wel juichen, want Ugur Boral schoot in de rebound tegen de touwen: 0-1.

De openingstreffer gaf de Turken nog meer vleugels. In al hun enthousiasme gaven de roodhemden vervolgens te veel ruimte weg. Dit resulteerde vier minuten later in de gelijkmaker. Lukas Podolski bereikte de achterlijn en trok de bal strak voor, waarna Bastian Schweinsteiger in de 26ste minuut de bal bij de eerste paal binnengleed. Het doelpunt verstoorde het goede veldspel van de Turken. Tot aan de rust bleef de ploeg van bondscoach Fatih Terim de bovenliggende partij. Hamit Altintop was tot tweemaal toe dichtbij 2-1, maar Lehmann wist met kunst en vliegwerk zijn ploeg voor een achterstand te behoeden.

Met het inbregen van Torsten Frings, die voor Simon Rolfes het veld in kwam, leken de Duitsers met een nieuwe start aan de tweede helft te beginnen. Acht minuten na rust vergat scheidsrechter Massimo Busacca onze oosterburen een strafschop te geven. Philip Lahm werd getorperdeerd door Sabri, maar de Zwitserse leidsman was voor even blind.

De donderspeech van Joachim Löw, die na één duel schorsing weer vanuit de dug-out mocht coachen, was al na tien minuten uit de Duitse koppies verdwenen. 'Die Mannschaft' kon niet anders dan verdedigen. De Turkse omsingeling werd abrupt beëindigd door Miroslav Klose. Op een voorzet van Lahm werd door de uitkomende doelman Rüstu verkeerd geanticipeerd, waarna het een koud kunstje was voor Klose om de bal in het lege doel te koppen.

De Turken toonden wederom aan over leeuwenharten te beschikken. Vlak voor tijd stuurde Sabri aan de rechterkant Lahm het bos in en trok de bal strak voor het doel. Semih Sentürk schoot bij de eerste paal knap binnen. Terwijl iedereen zich al opmaakte voor de verlenging, toonde Duitsland opnieuw veerkracht.

Het was Bayern München-speler Philip Lahm die op aangeven van Thomas Hitzlsperger in de blessuretijd de 3-2 eindstand op het scorebord wist te zetten. Zo was grootmeester Duitsland zijn leerling Turkije toch nog de baas.

De teleurgestelde Turken kunnen het EK met opgeheven hoofd verlaten. Duitsland heeft zich als eerste weten te plaatsen voor de finale in Wenen. Morgen wordt bekend tegen wie de mannen van Löw het komende zondag moeten opnemen.