dinsdag, 28. oktober 2008 - 23:55

El Hamdaoui schiet zichzelf en AZ naar de top

(Elfvoetbal) In Kerkrade bleken twee doelpunten van AZ-topschutter Mounir El Hamdaoui in de wedstrijd tegen Roda JC voldoende voor een Alkmaarse driepunter: 0-2. Dankzij de zege is AZ de nieuwe koploper van de Eredivisie en El Hamdaoui de nieuwe aanvoerder van de nationale topscorerslijst. Voor de oud-speler van Tottenham Hotspur waren het alweer zijn tiende en elfde doelpunt van het seizoen. Met zijn goals schonk hij AZ de zesde opeenvolgende zege in de competitie. De ploeg van trainer Louis van Gaal heeft in acht duels achttien punten verzameld.

Zo succesvol als El Hamdaoui in Alkmaar is, zo weinig lukte - ook in Kerkrade - bij de Italiaanse spits Graziano Pellè. De miljoenenaankoop van de Noord-Hollanders kreeg een paar goede kansen, maar slaagde er ook in Zuid-Limburg niet in zijn eerste treffer van het seizoen te maken. Zelfs vrij voor het doel van Roda JC-keeper Bram Castro lukte het de Italiaan niet de bal in het net te schoppen.

Op de kansen van Pellè na, had AZ in de eerste helft niet zo veel in te brengen tegen Roda JC. Het gros van de kansen was voor de ploeg van interim-trainer Martin Koopman. Middenvelder Anouar Hadouir schoot in de eerste helft een paar keer op het doel van de Argentijnse jeugdinternational Sergio Romero. De Ivoriaan Sekou Cissé ondernam twee doelpogingen, de Belgische verdediger Davy de Fauw schoot de bal snoeihard over het doel en van dichtbij kopte de Noorse Ghanees Pa-Modou Kah de bal over het doel. Alsof dat alles nog niet genoeg was, waren er ook nog twee scrimmages voor het doel van Romero, die van geluk mocht spreken dat de bal niet voor de voeten van een speler van Roda JC viel. Als klap op de vuurpijl moest Demy de Zeeuw er vlak voor rust nog aan te pas komen om een bal van de lijn te halen. Diezelfde De Zeeuw keerde overigens na de rust niet meer terug in het veld. Met lichte hamstringklachten moest hij de strijd in Zuid-Limburg staken.

"Het was overleven voor ons in de tweede fase van de eerste helft", zei AZ-middenvelder Stijn Schaars na afloop van de partij over de stormloop van de Limburgers. "Voor de rust had het kunnen omdraaien", analyseerde trainer Van Gaal op zijn beurt na de partij.

De Zeeuw stond nog wel in de ploeg toen El Hamdaoui de eerste goal van de avond maakte. Na een prachtige voorzet van Nick van der Velden en een kopbal op de lat van de zo geplaagde Pellè stond de Marokkaanse goalgetter op de juiste plaats om de bal met zijn hoofd het laatste en beslissende zetje te geven: 0-1. "Die goal kwam voor ons op het goede moment. Daarna raakten we even de kluts kwijt en kwamen we een paar keer goed weg", zei Van Gaal.

In de tweede helft kon El Hamdaoui na slap uitverdedigen bij Roda JC van dichtbij aanleggen op een pass van invaller Jeremain Lens, om zo de wedstrijd te beslissen: 0-2. Voor de spits betekende het alweer zijn tiende treffer in vijf duels. Van Gaal: "Dat hij scoort, is voor ons heel belangrijk. In het voetbal draait het om goals. Hij is bij ons ook een spelbepalende speler. In dat opzicht had hij vandaag op een aantal momenten nog betere keuzes moeten maken."

Voor Ruud Vormer, die vorig seizoen nog voor AZ voetbalde maar vanavond in het geelzwart van Roda JC acteerde, was het een zure nederlaag. "We hebben in de eerste helft aardig wat kansen gekregen", vond de middenvelder. "Als we die maken, krijg je een heel andere wedstrijd. Maar ja, aan 'als' heb je niets."