zondag, 23. maart 2008 - 23:21

Elia beslist wedstrijd en titelstrijd

(Elfvoetbal) Ajax is definitief afgehaakt in de titelstrijd na het 2-1 verlies tegen FC Twente. De Amsterdammers hadden op basis van het vertoonde spel ook weinig recht op de drie punten. Eljero Elia besliste de wedstrijd in de laatste minuut van de blessuretijd, toen hij met de punt van de schoen het lot velde over Ajax en waarschijnlijk over de competitie. De achterstand op koploper PSV is nu zeven punten met nog vier wedstrijden te gaan.

Ajax kon FC Twente de hele wedstrijd lang haar wil niet opleggen. De ploeg van trainer Fred Rutten voetbalde beter, maar kreeg pas in de slotfase van de eerste helft wat kansen. De meeste dreiging kwam van Elia, die weinig moeite had met zijn tegenstander Bruno Silva. De watervlugge vleugelspits kon een kwartier voor rust naar binnen trekken en verstuurde een steekpass richting Youssouf Hersi. Die kon vrij opstomen richting het doel van Ajax, maar tikte de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Een paar minuten later combineerde het duo Romano Denneboom en Blaise N'Kufo knap door de Amsterdamse defensie. Na een dubbele een-twee kon de Zwitserse spits uithalen, maar Dennis Gentenaar hield met een knappe redding zijn doel schoon.

Mannetjesputter Jeroen Heubach was voor rust nog het dichtst bij een doelpunt. FC Twente mocht een vrije trap nemen en de Tukker besloot vanaf een meter of dertig uit te halen. Zijn laagvlieger belandde op de buitenkant van de paal.

Tekenend was het aantal balcontacten van Klaas-Jan Huntelaar. De topscorer van de Eredivisie had na twintig minuten nog geen bal gehad. Laat staan een kans.

Begin tweede helft was The Hunter wel gevaarlijk. Een lange bal van Rasmus Lindgren werd niet goed verdedigd door Douglas, waardoor de Ajax-aanvaller kon uithalen. Zijn poging ging net voorlangs.

Dat Ajax in de tweede helft eindelijk iets terug kon doen, had mede te maken met een tactische omzetting van trainer Adrie Koster. De trainer haalde aanvoerder Edgar Davids naar de kant en bracht Leonardo in, die zo zijn honderdste duel in de Eredivisie speelde.

Het meest opmerkelijke moment van de wedstrijd volgde na het sportief buitenschieten van de bal door FC Twente om een blessurebehandeling mogelijk te maken voor een Ajacied. John Heitinga wilde daarna de bal teruggeven en schoot vanaf eigen helft naar het doel van Sander Boschker. Maar gevangen door de wind dwarrelde de bal bijna het doel in.

Een tweede lange bal van Heitinga zorgde even later wel voor een doelpunt. De verdediger van Ajax zag Huntelaar vertrekken en verstuurde een goede pass. Twente-verdediger Douglas wilde onderscheppen met het hoofd, maar kopte over zijn eigen doelman heen; 0-1.

Lang konden de Amsterdammers niet genieten van de voorsprong. De grote, sterke N'Kufo hield de bal goed vast met de rug naar het doel en speelde af op Luke Wilkshire. De Twentse middenvelder haalde uit vanaf de rand van het strafschopgebied en scoorde de 1-1.

Voor Ajax het signaal om in een alles-of-niets-poging alsnog de winst te forceren. Kenneth Perez kwam voor Jan Vertonghen en achterin gingen de Amsterdammers een op een spelen. Met een punt schoot Ajax immers niets op.

Dat resulteerde vooral in veel kansen voor Twente. Maar N'Kufo en Denneboom konden niet afronden. Luis Suárez dacht in de slotfase een penalty te hebben verdiend na een charge van doelman Boschker, maar de Uruguayaan heeft zijn reputatie echt tegen en scheidsrechter Jack van Hulten wuifde het incident onterecht weg.

In de laatste minuut van de blessuretijd besliste Elia de wedstrijd en waarschijnlijk ook de titelstrijd. Met een leep puntertje stifte hij de bal over Gentenaar, waarna de bal via de lat in het doel van de Amsterdammers terechtkwam.